"Visskaļākie kliedzēji ir uzņēmumi, kas maksājuši maz." Jaunzeme uzskata, ka dīkstāves pabalstu izmaksās kontrole ir gana laba (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.
VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Foto: Zane Bitere / LETA

Dīkstāves pabalstu izmaksās kontrole ir pietiekama laba, otrdien, 28. aprīlī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pauda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Kontroles pasākumi tiek veikti tādā apmērā, lai tie uzņēmumi, kuri ir maksājuši pirms tam visus nodokļus, nevarētu teiktu, ka VID izdāļā naudu negodprātīgiem uzņēmumiem," sacīja Jaunzeme.

Pēc viņas paustā, VID kontroles ietvaros plāno apmeklēt ikvienu uzņēmumu, kas saņēmis dīkstāves pabalstu. "Mēs apmeklēsim katru, lai saprastu, kas notiek konkrētajā uzņēmumā," teica Jaunzeme.

Vienlaikus viņa atzina, ka ir konstatēti arī atsevišķi pārkāpumi, tostarp, piemēram, VID organizētajā čeku loterijā ir pieteikts čeks no kāda uzņēmuma, kurš ir dīkstāvē.

Tāpat Jaunzeme norādīja, ka būtu nepieciešams veikt izmaiņas regulējumā, ļaujot VID skaidrot iemeslu, kāpēc konkrētam uzņēmuma ir atteikts piešķirt atbalstu.

"Savādāk izveidojas situācija, kad uzņēmums, kurš nav saņēmis pabalstu, var teikt visu, ko vēlas, bet VID nevar atklāt patiesos apstākļus, kāpēc šāda situācija ir izveidojusies," sacīja dienesta vadītāja, piebilstot, ja uzņēmums ir pretendējis uz valsts līdzekļiem, šāda atklātība būtu pilnīgi normāla.

VID ģenerāldirektore arī atzina, ka esošā krīze ir parādījusi, ka lielāko daļu nodokļu nomaksā salīdzinoši maz uzņēmumu, kamēr pārējie izmanto valsts apmaksātos pakalpojumus, pašiem par to faktiski nemaksājot.

"Neskatoties uz pārmetumiem, ka VID ir pārāk represīvs, šādi pasākumi ir nepieciešami, jo savādāk gan skolotāju, gan mediķu algas apmaksā ļoti neliela daļa uzņēmumu, kamēr pārējie saņem šos pakalpojumus neko nemaksājot, tajā pašā laikā pieprasot arvien vairāk un vairāk. Tie uzņēmumi, kuri ir maksājuši maz, ir arī visskaļākie kliedzēji sociālajos tīklos. Mēs salīdzinošo maz dzirdam tos uzņēmumus, kuri tiešām ir maksājuši nodokļus pilnā apmērā," sacīja Jaunzeme. 

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu