Covid-19 ⟩ Vācijas dati liecina, ka situācija valstī ir pasliktinājusies (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sieviete ar sejas masku Hamburgā.
Sieviete ar sejas masku Hamburgā. Foto: AP/Scanpix

Pēc pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanas Vācijas oficiālajos datos par jaunā koronavīrusa izplatību manāmas pirmās pazīmes par situācijas pasliktināšanos.

Roberta Koha institūta otrdien, 28. aprīlī, publiskotie dati liecina, ka vīrusa reprodukcijas koeficients atkal pieaudzis līdz 1,0, kas nozīmē, ka vidēji viena persona inficē vienu citu personu.

Šis koeficients ir viens no galvenajiem rādītājiem, uz kuriem balstās Vācijas valdība, lemjot par ierobežojošo pasākumu mīkstināšanu.

Ministri un virusologi ir uzsvēruši, ka būtiski, lai šis koeficients tiktu samazināts zem 1,0.

Kopš aprīļa vidus vīrusa reprodukcijas koeficients samazinājās, noslīdot pat līdz 0,7, bet tagad tas atkal pieaudzis.

Dienu no dienas pieaudzis arī mirstības rādītājs, otrdien sasniedzot 3,8%, liecina institūta dati. Tomēr tas joprojām ir mazāks nekā kaimiņvalstīs, piemēram, Francijā.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem Vācijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta 156 337 cilvēkiem, no kuriem 5913 miruši no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Augošais mirstības rādītājs un vīrusa reprodukcijas koeficients radīs jautājumus varasiestādēm, kad tikko atviegloti daži no ierobežojumiem, kas tika noteikti cīņā ar pandēmiju.

Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns aprīļa vidū paziņoja, ka koronavīrusa pandēmija Vācijā ir "pakļauta kontrolei", un Vācijas kanclere Angela Merkele un federālo zemju premjerministri vienojās no pagājušās nedēļas atļaut atsākt darbu nelieliem veikaliem un no nākamās pirmdienas atļaut atgriezties skolās daļai skolēnu.

Pēdējās dienās darbu atsākuši arī vairāki lieli uzņēmumi, tostarp, "Volkswagen".

Taču Merkele ir paudusi nopietnas bažas par to, ka, valstij atceļot dažus no ierobežojumiem, iedzīvotāju vidū cīņai ar koronavīrusa uzliesmojumu nepieciešamā disciplīna var atslābt. Kanclere arī aicinājusi federālās zemes nesteigties ar ierobežojumu atvieglošanu.

Gaidāms, ka jaunie dati tiks ņemti vērā nākamajā Merkeles sanāksmē ar federālo zemju līderiem ceturtdien, pirms 6. maijā būs jāpieņem jauni lēmumu attiecība uz ierobežojumiem.

Līdz šim tika gaidīts, ka 6. maijā tiks paziņots par jauniem ierobežojumu atvieglojumiem.

Merkele šomēnes brīdināja, ka gadījumā, ja vīrusa reprodukcijas koeficients sasniegtu 1,1, veselības aprūpes sistēma sasniegtu limitu oktobrī, bet, ja šis koeficients pakāptos līdz 1,2, tad limits tiktu sasniegts jau jūlijā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu