"Neviens nevar atmest smēķēšanu vienā reizē." Atkarību speciāliste komentē atbalsta grupu nozīmi un atklāj veidus, kā atmest smēķēšanu (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: shuterstock.com

Latvijā pilotprojekta ietvaros ir bijušas smēķēšanas atmešanas atbalsta grupas, kuras izrādījušās ļoti efektīvas. Tiesa, šis projekts vairs neturpinās, bet smēķētāju vēlme tikt vaļā no šīs atkarības nav mazinājusies.

Kustība "Bezcigaretes.lv" izveidojusi pirmo mājaslapu latviešu valodā Bezcigaretes.lv, kurā var iepazīties ar smēķēšanas atkarību un iespējām no tās atbrīvoties. Mājaslapas izpētīšana ir kā mājasdarbs pirms atmešanas. 

Bet atmešanas sākumā ir vajadzīgs atbalsts. Līdz 6. maijam visi, kas vēlas piedalīties tiešsaistes grupas darbā "Atmet smēķēšanu 28 dienās!" tiek aicināti pieteikties caur mājaslapā atrodamajā pieteikuma formā. Par atbalsta grupas darbu piedāvājam sarunu ar Ingu Dreimani, psiholoģi un atkarību speciālisti, portālu "Apollo" informēja kustība "Bezcigaretes.lv".

Atbalsta grupu nozīme smēķēšanas atmešanā

"Viens no lielākajiem ieguvumiem atbalsta grupās ir izjūta, ka tu neesi viens. Šī ir izjūta, ar kuru cilvēki saskaras ne tikai tad, kad mēģina tikt vaļā no atkarībām, bet arī citos brīžos, kad mēģina kaut ko mainīt savā dzīvē," norādīja Dreimane.

Psiholoģe atzīmēja, ka tad katram piezogas domas un izjūtas, ka viņš ir vienīgais, kuram ir tik grūti, vienīgais, kuram kaut kas nesanāk. Atbalsta grupa dodot reālu pieredzi, ka arī citi jūtas līdzīgi, jo tas palīdzot virzīties uz priekšu.

Dreimane uzsvēra, ka vēl svarīgi ir tas, ka katrā šādā grupā cilvēki ir dažādos atmešanas posmos.

"Līdz ar to katrs var no cita grupas dalībnieka saņemt impulsu, ko viņš varētu darīt tālāk.

Vai arī – ieraudzīt, ka tu ar kaut ko tiec galā labāk nekā citi, esi ticis tālāk. Tas ir labs iedrošinājums turpināt."

"Atbalsta grupa dod visus trīs punktus, uz kuriem balstīties savā izaugsmes procesā, kas nenoliedzami smēķēšanas atmešanas procesā notiek," atklāja Dreimane.

Psiholoģes norādītie trīs punkti:

1. Cilvēks pats, kas ir darītājs;

2. Citi, kas izaicina darītāju;

3. Treneris – atbalsta grupas vadītājs.

"Visus šos trīs punktus var atrast sevī – gan darītāju, gan izaicinātāju jeb mudinātāju uz rīcību, gan treneri, bet tas ir jāiemācās.

Kamēr šīs prasmes nav, visus trīs punktus dod grupa," piebilda atkarību speciāliste.

Psiholoģe sacīja, ka atbildība par atmešanas soļiem ir jāuzņemas katram pašam. "Pamatā ir divas rīcības shēmas: samazināt smēķēšanas reizes un pārtraukt pakāpeniski vai arī – pārtraukt uzreiz."

"Protams, ka visiem gribas, lai ir viens vienkāršs un pareizais veids, viena metode, kas piedāvā glābšanos no atkarības visiem.

Diemžēl nav ne vienas metodes, ne īsto cilvēku, ne apstākļu, kas dod garantijas – darot tieši tā vai citādi, tev izdosies atmest smēķēšanu. To, kura rīcības shēma būs piemērotāka, cilvēks var noteikt pats, ja labi pazīst savu raksturu." norādīja eksperte.

Dreimane uzsvēra, ka vispirms ir jāpajautā sev - Kāda pieredze man līdz šim bijusi efektīvāka pārmaiņu ieviešanā – pakāpeniska vai nocērtot kā ar nazi?

"Lai kaut ko prognozētu, ir vajadzīgas zināšanas un prakse. Zināšanas var iegūt, iepriekš palasot par smēķēšanas atmešanu, pajautājot kādam padomu. Bet praksi var iegūt tikai darot.

Piemēram, kā cilvēks iepriekš var zināt, kādā veidā viņam izdosies pārvarēt spēcīgās tieksmes brīžus? To viņš uzzinās tikai rīkojoties. Kad būs tieksmes brīdī pamēģinājis paņemt pauzi no darbiem, padzerties ūdeni, pastaigāties, paelpot svaigu gaisu u. c.," sacīja atkarību eksperte.

Tieksmes pārvarēšana

"Ja runājam par tieksmes pārvarēšanu, vēl ir svarīgi, ko cilvēks sagaida tad, kad spēcīgās tieksmes brīži pāries. Daudzi domā, ka tad būs atvieglojums. Bet atvieglojums var būt un var nebūt. Tas ir individuāli. Drošāk ir prognozēt, ka ar laiku tieksme kļūs izturama, pārvaldāma," uzsvēra psiholoģe.

Dreimane norādīja, ka nevienam nevar simtprocentīgi pateikt, ka šodien viņam vēl būs slikti, bet no rītdienas tieksme mazināsies.

"Kopējā tendence – pirmais periods smēķēšanas atmešanā ir grūtāks. Labāk sevi sagatavot sliktākajam scenārijam. Ja izrādīsies, ka atmešana ir vieglāka, nekā cilvēks domājis, tad to var uztvert kā bonusu."

Eksperte uzsvēra, ka lielāku viegluma sajūtu atmešanas procesā piedzīvo tie, kuri spējuši precīzi novērtēt savu situāciju - kādā situācijā ar smēķēšanas atmešanu esmu, ko es no sevis gaidu un – ko es varu darīt.

Viņa norādīja, ka, ja cilvēks spēj izveidot savu individuālo smēķēšanas atmešanas plānu, balstoties reālajā situācijā, nevis ilūzijās, tas parasti izdodas. "Allaž uzsveru, ka neviens nesāk smēķēt apzināti, bet smēķēšanas atmešana izdodas tad, kad tas ir apzināts process."

"Cilvēki ir ļoti dažādi, daudziem ir uzstādījums - lai nu ko, bet medikamentus lietot negribu.

 Jo šķiet - ja smēķēšanas atmešanai jālieto medikamenti, tad gan ar mani nav labi. Bieži ir gadījies, ka atbalsta grupās, pārrunājot to, ka medikamenti ir viens no normāliem palīdzības veidiem, aizspriedumi mazinās. Tiem, kam ir smaga atkarība no nikotīna, medikamentu lietošana atmešanas sākumā var būt ļoti palīdzoša. Ārstēšanās ar medikamentiem var notikt paralēli dalībai atbalsta grupā," sacīja Dreimane.

Atkarību speciāliste atzina, ka dārgi medikamenti ir viens no jautājumiem, kuru vajag apdomāt, saliekot kopā visu finansiālo situāciju - Cik daudz naudas es katru mēnesi vai nedēļu iztērēju par cigaretēm, un cik maksās īslaicīga medikamentoza palīdzība, lai vieglāk atmestu smēķēšanu.

"Psiholoģijā ir izpētīts, ka cilvēka dabā ir fenomens – vieglāk ir iztērēt dažus eiro katru dienu nekā to pašu summu par mēnesi uzreiz.

Medikamenti jāpērk uzreiz, cigarešu paciņas gandrīz visi pērk pa vienai, divām. Bet, apkopojot finansiālo situāciju, kas skar smēķēšanu, kopainu var ieraudzīt. Tad nav tik grūti samaksāt par palīdzību smēķēšanas atmešanā," novērojusi Dreimane.

Viņa sacīja, ka līdzīgi esot ar citām atrunām, kas cilvēkiem liekot arvien atlikt smēķēšanas atmešanu.

"Dažiem nekad nebūs īstais laiks un apstākļi smēķēšanas atmešanai. Uzskatu, ka arī ārkārtējā situācijā to var darīt.

Protams, vispirms ir jāizvērtē, vai pietiks iekšējo resursu un atbalsta. Atbalsta grupa tiešsaistē tagad tiek piedāvāta visiem – bez maksas un piesaistes dzīvesvietai. Ir jāizrunājas ar sevi par motivāciju, tuvinieku izpratni un iespējām lūgt papildu palīdzību ārstam, ja tas būs nepieciešams."

"Neviens jau nevar atmest smēķēšanu vienā reizē.

Tieksme būs jāpārvar tik daudz reižu, cik cigarešu pa dienu bijis ierasts izsmēķēt, – 10, 20 reižu dienā. Lai tik daudzas reizes sarunātu ar sevi, ka tagad ir jāpaciešas, motivācija, kāpēc smēķēšana tiek atmesta, ir pati svarīgākā," sacīja psiholoģe.

"Tas ir kaut kas maģisks, kas notiek terapeitiskajās atbalsta grupās. Nodarbību laikā ārpasaule tiek atstāta aiz durvīm.

Cilvēki patiešām pieslēdzas tam, ka ir šeit un tagad, tāpēc aizkaitinājumu un kašķīgumu, kas raksturīgs atmešanas sākumā, spēj atstāt ārā. Ir vēl kaut kas svarīgs, ko sniedz atbalsta grupa, – tā ir drošības izjūta. Arī tā palīdz tikt pāri aizkaitinājumam un kašķīgumam. Grupa ir kaut kas vairāk nekā tikai dalībnieku summa – tā ir drošība un atbalsts. Izejot no grupas ikdienas gaitās, katram savos apstākļos drošības izjūta kļūst trauslāka," atzīmēja eksperte.

Dreimane norādīja, ka pēc smēķēšanas atmešanas cilvēkiem rodas pārliecība par saviem spēkiem. "Varbūt tas nav tik lielā mērā stāsts par smēķēšanas redzamo daļu, bet par cilvēka pieredzi. Ir vērts sev pajautāt - vai citās dzīves jomās es paļaujos uz sevi, ticu saviem spēkiem? Paļāvību uz saviem spēkiem rada pieredze – tu kaut ko dari un redzi, ka izdodas. Tāpēc ir vērts atsaukt atmiņā, ko un kā tu darīji tajās dzīves jomās, kurās uz sevi paļaujies. Kā tu ieguvi labo pieredzi, ka tev izdodas? Šo pašu scenāriju var adaptēt smēķēšanas atmešanā. Un – tev izdosies!"

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu