Tumšākās sacīkstes F-1 vēsturē. Pagājuši 26 gadi kopš vienas no traģiskākajām bojāejām trasē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Airtons Senna
Airtons Senna Foto: Reuters/ScanPix

1994. gadā Sanmarīno trasē traģiski gāja bojā viens no visu laiku talantīgākajiem F-1 pilotiem Airtons Senna. Bet arī pirms brazīlieša nāves Imolas trasē negadījumi sekoja cits citam.

F-1 posma sacīkstes notiek svētdienā, bet tas nenozīmē, ka piloti trasē nedodas ātrāk. Piektdien braucēji aizvada treniņus, savukārt sestdien sportisti trasē dodas, lai sacenstos kvalifikācijas braucienā.

Pirmās nelaime notika jau pieminētajos piektdienas treniņbraucienos - smagu avāriju piedzīvoja tobrīd "Jordan" vienības pilots Rubenss Baričello. Par laimi no traģēdijas izdevās izvairīties tomēr pilots guva nopietnus savainojumus.

Diemžēl pirmo dzīvību Sanmarīno trase paņēma jau kvalifikācijas braucienā, kad bojā gāja austriešu pilots dzīvību Rolands Racenbergers. Jau vienā no līkumiem austrietis bija sabojājis formulas kreiso spārnu. Tā vietā, lai dotos uz pitstopiem, Racenbergers nolēma cīņu par augstāku starta vietu turpināt. Diemžēl bojātais spārns lielajā ātrumā pakļuva zem formulas un austrieša bolīds ar ātrumu 319 kilometri stundā ietriecās apmalē par godu Žilam Vilenēvam nosauktajā līkumā.

Senna par šādu traģēdiju bija satriekts un svētdienas sacīkstēs savā formulā līdzi bija paņēmis Austrijas karogu, lai pēc brauciena godinātu mirušo kolēģi. Diemžēl arī talantīgā brazīlieša dzīvība izdzisa, kad viņš septītajā aplī Tamburello līkumā ietriecās betona sienā.

Jau brauciena startā startā nekustīgs palika soma Džei Džei Lehto bolīds un tajā ietriecās Pedro Lamī. Līdz ar to trasē bija jādodas drošības mašīnai. Kad atlūzas bija savāktas, brauciens varēja atsākties. Diemžēl vien otrajā aplī pēc brauciena pilnvērtīgas atsākšanās Tamburello līkumā, ietriecoties sienā ar ātrumu 233 kilometri stundā, bojā gāja arī talantīgais brazīlietis.

Senna gāja boja vien 34 gadu vecumā un līdz savai liktenīgajām sacīkstēm viņš bija kļuvis par trīskārtēju čempionu (1988., 1990. un 1991. gads). Lai gan vairums par visu laiku labāko f-1 pilotu uzskata Mihaelu Šūmaheru, daudzi piekrīt, ka pie šī neoficiālā goda varēja tikt arī Senna.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu