Bils Geitss un cilvēku "čipošana". Kādas pārliecības slēpjas aiz šīm sazvērestības teorijām? (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Sazvērestību teoriju piekritēji steiguši meklēt visus iespējamos vainīgos pie Covid-19 pandēmijas, un viens vārds, kurš parādās īpaši bieži, ir miljardieris, "Microsoft" dibinātājs Bilss Geitss. Par to, kādas ticības slēpjas aiz šiem uzskatiem, vēsta TV3 raidījums "Melu Teorija".

Bils Geitss ir viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem. Viņa rīcībā ir ap 100 miljardiem dolāru, no kuriem liela daļa ik gadu tiek ziedota labdarībai.

Geitsu ģimene ir nodibinājusi labdarības fondu, kura galvenā interešu joma ir veselības aprūpes nodrošināšana jaunattīstības valstīs. Fonds finansē arī pētījumus un tehnoloģijas, kas var noderēt medicīnas attīstīšanai.

Kopš 2015. gada Geitss aktīvi brīdinājis par to, ka pasaules veselības struktūras nav gatavas globālām pandēmijām.

Uzņēmēja 2015. gada runu "Ted Talk" noskatījās 25 miljoni skatītāju. Taču ne visi saklausīja to, ko Geitss vēlējas pateikt. Antivakcīnu kustības, "QAnon" sazvērestību teoriju grupa un labējie ekstrēmisti to izmanto par pierādījumu tam, ka bagātākie cilvēki vēlas pārņemt savā kontrolē pasaules veselības sistēmu.

Šo sazvērestību centrā ir Bils Geitss, kuru neskaitāmos rakstos un video internetā attēlo kā galveno koronavīrusa izgudrotāju. Getisa motivācija esot vēlme nopelnīt ar vakcīnām.

Šo teoriju izplatīšanos pastiprina arī ASV prezidents Donalds Tramps un viņa atbalstītāji, jo Bils Geitss aktīvi kritizē Trampa rīcību vīrusa laikā, popularizē "paliec mājās" politiku, distancēšanos un vakcīnu izstrādāšanu. Bils un Melinda Geitsi ASV prezidentam pārmetuši tuvredzību, samazinot ASV finansējumu Pasaules Veselības organizācijai.

Ziņa, ka Bils Geitss ir izgudrojis un palaidis pasaulē koronavīrusu, ir, iespējams, vispopulārākā nepatiesā ziņa pandēmijas laikā. Mediju analītiķi no organizācijas "Zignal Lab" saskaitījuši, ka sociālajā tīklā "Facebook" par to rakstīts vismaz 16 000 reižu. Ar šiem rakstiem dalījušies un ar "patīk" atzīmējuši ap 900 000 lasītāju.

Arī Latvijā netrūkst šādu uzskatu piekritēju. Par to runā 5G pretinieki, vakcīnu noliedzēji un "Gaismas tīmekļa" pārstāvji.

Tēmai izveidots saziņas kanāls telefonu programmā Telegram. Visās platformās cirkulē vienas un tās pašas ziņas - vakcīnas ir kaitīgas, koronavīrusu izdomājis Bils Geitss, viņa mērķis ir, lai visiem pasaules iedzīvotājiem implantētu mikročipus, ar kuriem un 5G tehnoloģijām varēs kontrolēt cilvēkus. 

"Arī paša koronavīrusa nav - vai esat redzējuši kādu slimnieku?" mēdz vaicāt šādu uzskatu piekritēji.

Reportāžas no slimnīcām un ziņas par ar Covid-19 mirušajiem Latvijā viņus nepārliecina. Tāpēc viņi uzskata, ka distancēšanās, pašizolācija un ceļošanas aizliegumi ir nelikumīgi un radīti ar vienu mērķi - sagraut ekonomiku un pārdalīt naudu sev.

Šo uzskatu bīstamākās sekas ir atteikšanās no vakcinācijas. Vislielākā mirstība pasaulē joprojām ir no infekciju slimībām. Vakcīnas ir lētākais un efektīvākais veids, kā tās apkarot.

Attīstītajās valstīs, tostarp Latvijā, daudzas infekciju slimības ir izzudušas, tāpēc viegli noliegt vakcīnu efektivitāti. Bet Āzijā un Āfrikā tas ir vienīgais veids, kā nesaslimt ar nāvējošām slimībām.

Kā secina raidījums, Bils Geitss Covid-19 pandēmijas laikā sazvērestību teoriju jomā kā globālā ļaunuma iemiesojums izkonkurējis līdzšinējo visu nelaimju vaininieku - ungāru izcelsmes miljardieri Džordžu Sorosu.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu