"Lielākais pārsteigums bija svaigais gaiss." Pēc gandrīz diviem mēnešiem izolācijā Itālijas iedzīvotāji var atsākt ierastāku dzīvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki parkā Turīnā, Itālijā.
Cilvēki parkā Turīnā, Itālijā. Foto: Reuters/ScanPix

Pēc gandrīz diviem mēnešiem izolācijā 4,4 miljoniem Itālijas iedzīvotāju pirmdien, 4. maijā, tika atļauts atgriezties darbā. Par atvieglojumu un satraukumu, ko izjuta itālieši, raksta laikraksts "The Guardian".

"Es burtiski neesmu bijusi ārpus mājām," sacīja Rina Sondi no Orvieto, Umbrijas reģionā. "Lielākais pārsteigums bija svaigais gaiss. Šodien es jūtos atbrīvota, bet ar piesardzību - tas ir galvenais, mums var būt brīvība, bet mums jābūt ļoti uzmanīgiem."

Aplēsts, ka aptuveni četri miljoni cilvēku pirmdien atgriezās darbā. Tā ir daļa no tā, ka Itālijas valdība sauc par valsts ārkārtas situācijas otro fāzi, un premjers Džuzepe Konte svētdien ierakstā "Facebook" mudināja cilvēkus "uzvesties atbildīgi".

Uzņēmums "Trenord", kas uztur vilcienu satiksmi Itālijas industriālajā sirdī Lombardijā - reģionā, ko koronavīruss skāris vissmagāk, ziņoja, ka rīta stundās pasažieru skaits sasniedzis aptuveni 30% no pirmsepidēmijas plūsmas.

Ierobežojumu atcelšana ir pakāpeniska, rūpnīcām, kas fokusējas uz eksporta precēm, un būvlaukumiem atļauts atsākt darbu nekavējoties. Bāri un restorāni var piedāvāt ēdienu līdzņemšanai, bet pilnvērtīgi durvis nevērs līdz 1. jūnijam. Veikali, muzeji un bibliotēkas sāks strādāt 18. maijā, frizieri un sporta zāles - 1. jūnijā, bet skolas - septembrī.

Vietās, kur no rītiem ierasta kņada, cilvēki sejas maskās stājās rindās pie Orvieto bāriem un gaidīja savus rīta espresso. "Šis ir lielisks solis, pat ja mums jābūt piesardzīgiem - tas dod kaut ko, par ko smaidīt," sacīja Slaviks Kebanu.

Džaskarans Sings, kurš strādā "Caffè Barrique" sacīja:

"Mēs esam laimīgi, ka varam atvērties, pat ja joprojām ir ierobežojumi, un redzēt kaut kādu kustību. Es tikai ceru, ka viss noritēs labi."

Kaut gan jauno saslimšanas gadījumu skaits turpina kristies, bailes no vīrusa paliek. Vairums jauno gadījumu tiek atklāti Lombardijas ziemeļu reģionos - Pjemontā, Emīlijā-Romanjā un Veneto. Pēdējās dienās Umbrijā nav konstatēti jauni inficēšanās gadījumi.

"Noteikti fakts, ka nav jaunu gadījumu, mums ir svarīgs, bet tajā pašā laikā tas nenozīmē, ka esam pilnīgā drošībā, jo vīruss joprojām ir," sacīja Valentīna Santaničio no Orvieto, kura ir pavāre un kuras restorāns "Capitano del Popolo" uz mājām piegādā ēdienu.

"No vienas puses man tagad ir vairāk bail nekā tad, kad bijām slēgti, jo daudz kas būs atkarīgs no tā, vai cilvēki ir atbildīgi."

Fiziskās distancēšanas turpināšana ir kritiski nozīmīga, lai nodrošinātu Covid-19, kas Itālijā jau laupījis gandrīz 29 000 dzīvību, ierobežošanu. Ļaudis tagad var apciemot radus un partnerus, kas dzīvo tajā pašā reģionā, doties pastaigās un nodarboties ar fiziskām aktivitātēm parkos, tomēr daudzas pilsoniskās brīvības joprojām ir ierobežotas.

Tiekoties ar radiniekiem, jāievēro sociālā distance un jāvalkā sejas maskas. Sejas maskas ir obligāta prasība publiskās slēgtās vietās un sabiedriskajā transportā. Ceļošana starp reģioniem joprojām ir aizliegta, ja vien tam nav svarīgs iemesls.

Valters Ričiardi, zinātnieks un veselības ministrijas padomnieks koronavīrusa ierobežojumu jautājumos, sacīja, ka valsts atgriezīsies karantīna, ja infekciju skaits atkal pieaugs. "Mēs esam riskantā fāzē," viņš sacīja laikrakstam "La Repubblica". "Vajadzēs divas nedēļas, lai spriestu, kā viss norit."

Lacio, reģionā ap Romu, svētdien tika konstatēti 53 jauni Covid-19 gadījumi. "Lēnā garā es sāku justies optimistiski, bet cerēsim, ka mēs nesajuksim prātā un saslimšanu skaits nesāks strauji pieaugt," sacīja angļu valodas skolotāja un Romas Komēdijas kluba dibinātāja Marša De Salvatore.

Viņa slimo ar talasēmiju, asins slimību, kuru dēļ viņai nepieciešama asins pārliešana ik pēc divām trim nedēļām.

"Es došos pastaigās, cik vien tas iespējams, bet visādi citādi nekas diži nemainīsies," viņa sacīja.

"Viena lieta, ko es nevaru sagaidīt, kad ierobežojumi tiks atcelti, ir kafijas dzeršana bārā."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu