Aizvien ticamāka kļūst versija, ka pazudušais drons vairs neatrodas gaisā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Drons
Drons Foto: CAA

Arvien ticamāka kļūst versija, ka sestdien, 2. maijā, testa lidojuma laikā pazudušais SIA "UAVFactory" drons vairs neatrodas gaisā, tomēr teorētiski tam vēl pietiktu degvielas lidošanai, tāpēc meklēšanas darbi turpināsies arī otrdien, aģentūrai LETA pastāstīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) Ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs.

Pazudušā drona meklēšanā pirmdien bija iesaistītas četras lidmašīnas, kas meklēšanu veica gaisā, lielākoties ap Saulkrastiem, Bausku, Iecavu, Vecumniekiem, Rīgu un tās apkārtni. Vienlaikus sešas vienības meklēšanu veica no zemes. Dienas laikā tika saņemti daudzi telefona zvani no iedzīvotājiem ar ziņojumiem par, iespējams, redzētu meklējamo lidaparātu, tomēr nevienā gadījumā šī informācija neapstiprinājās.

"Uz šo brīdi arvien ticamāka kļūst versija, ka drons neatrodas gaisa telpā, bet ir nolaidies. Vienlaikus arī kaimiņvalstis nav sniegušas informāciju, ka meklētais drons būtu redzēts to gaisa telpās," pastāstīja Vincevs.

Šonakt meklēšanas darbi turpināsies gatavības režīmā, kas nozīmē, ka vienība būs gatava nekavējoties izbraukt uz notikuma vietu, ja tiks ziņots par redzētu meklējamo dronu.

Pēc jaunākajiem aprēķiniem, "noklīdušajam" bezpilota lidaparātam degvielas pietiek līdz otrdienas, 5.maija, plkst.19.10, tādēļ arī otrdien turpināsies drona meklēšanas darbi, informēja Vincevs.

CAA atgādina, ka, joprojām ir spēkā ierobežojums augstumā līdz 5950 metriem izmantot Latvijas gaisa telpu tiem civilās aviācijas gaisa kuģiem, kuri lidojumus veic saskaņā ar instrumentālajiem lidojumu noteikumiem. Lidosta "Rīga" turpina strādāt un apkalpo gaisa kuģus, kuri lidojumus veic saskaņā ar vizuālo lidojumu noteikumiem.

Kā ziņots, pazudušais bezpilota lidaparāts pieder SIA "UAVFactory" un sakari ar to tika zaudēti sestdien notikuša testa lidojuma laikā. Uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs apstiprināja, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Aptuveni 25 kilogramus smagā lidaparāta pārvietošanās ātrums varētu būt ap 70 kilometriem stundā.

Iedzīvotāji, kuri gaisā pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota lidaparātu, tiek lūgti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu