Virtuves zinību pats pamats! Vai zini, kā izvārīt perfektu olu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Šķiet, ka versiju par to, kā pareizi pagatavot vārītu olu, ir vismaz tikpat daudz, kā ideju par to, kā pareizi pagatavot šašliku. Par to, kas jādara, lai olas vienmēr izdotos tieši mūsu gaumē, vēsta portāls "Receptes".

Kāds varētu teikt, ka olu pat bērns prot izvārīt. Taisnība, bet vai ola būs tieši tāda kā iecerēts? Ar šķidru dzeltenumu, kurā iemērkt maizes grauzdiņu, vai gana cieta, bet nepārvārīta, lai to eleganti sagrieztu šķēlēs salātiem? Jautājumu ir daudz, tāpēc meklējam atbildes.

Kā teicis Džeimijs Olivers, ja vēlies izmantot pulksteni precīzai olu vārīšanai, tās jāliek verdošā ūdenī un pašām olām jābūt istabas temperatūrā. Ja olu liek aukstā ūdenī, gatavošanas laiks mainās un ir grūtāk nosakāms. 

Cik ilgi jāvāra olas?

Ja olu vārīsi 2 minūtes, tās baltums viegli sarecēs, bet tuvāk vidum būs šķidrs gan baltums, gan dzeltenums.

4 minūtes - izcils vārīšanas ilgums mīkstu olu cienītājiem. Dzeltenumā varēsi iemērkt brokastu grauzdiņu

5-6 minūtes - olas dzeltenums vairs nebūs izteikti šķidrs, bet arī ciets ne. Mīksts, viegli lipīgs. Ja vēlies cept olas skotu gaumē, tad šīs būs tās, kas jāizmanto.

8-10 minūtes - šajā laika posmā olas dzeltenums kļūst jau izteikti stingrāks, mazāk lipīgs. 10 minūtes ir ieteicamais laiks, cik ilgi vārīt olas un tās baudīt.

15 minūtes - tiem, kas grib būt ļoti droši, ka baltums un dzeltens ir izcili gatavs, bet atceries, olu var arī pārvārīt. Tiklīdz olas dzeltenums iegūst pelēku krāsu, ola ir pārvārīta.

Foto: Depositphotos

Detaļām ir nozīme. Kas jāņem vērā?

- Lai samazinātu olu čaumalas plīšanas risku, olām jābūt istabas temperatūrā un ūdenim jāpievieno sāls.

- Olai jāļauj vārīties vienmērīgi, tāpēc jāizvēlas atbilstošs katliņš, kurā ūdens tās nosegs pilnībā.

- Ja olu pēc vārīšanas neiemērksi aukstā ūdenī, tā turpinās gatavoties un nebūs tāda kā iecerēts.

- Lai vieglāk olu nolobīt, tā jāatdzesē.

- Lai arī cik precīzas norādītās minūtes, rezultāts var būt atšķirīgs, jo ir daudzi faktori, kas ietekmē procesu: izvēlētā katliņa lielums, olu lielums, ūdens un olas sākotnejā temperatūra, atdzesēšanas metodes.

Lai izdodas labākās olas!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu