Aizveda no slimnīcas nomirt mājās. Dēls izglābj ar Covid-19 inficēta tēva dzīvību (12)

Foto: pexels.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad Lielbritānijā ar Covid-19 inficējās 81 gadu vecais Suri, viņa dēls necerēja, ka tēvs izveseļosies, tāpēc piekrita Suri lūgumam aizvest viņu no slimnīcas, lai nomirtu mājās. Vīrieša dēls tobrīd nevarēja iedomāties, ka tas būs bijis labākais lēmums viņa tēva veselībai, ziņo raidsabiedrība CNN.

Kad 81 gadu vecais Suri Natvani atgriezās no slimnīcas, viņš sagrāba sava dēla roku un lūdza, lai ļauj viņam nomirt mājās. 

"Lūdzu, apsoli man, ja es miršu, tad es miršu šeit.

Neved mani atpakaļ uz slimnīcu," viņš lūdza savam dēlam Radžam Natvani.

Tēva nāve nebija kaut kas, ko 55 gadus vecajam Radžam būtu bijis viegli pieņemt, tomēr viņš apzinājās, ka viņa tēva izredzes koronavīrusu pārslimot ir niecīgas.

Radžs sekoja līdzi vīrusa izplatībai kopš janvāra. Viņš skatījās neskaitāmi daudz sižetu par vīrusu, par tā ietekmi uz mājsaimniecībām, par Itālijas mediķu pārslodzi un nespēju veikt mājas vizītes, kā arī par senioriem Ķīnā, kuriem bez Covid-19 bija jācīnās arī ar citām saslimšanām. Arī viņa tētis bija viens no tiem.

"Es ar derībām parasti neaizraujos, bet ja šoreiz vajadzētu saderēt, es noteikti teiktu, ka viņš neizdzīvos," pastāstīja Suri ģimenes ārsts Barats Takers.

Covid-19 pandēmija ir atņēmusi vairāk kā 219 000 cilvēku dzīvību visā pasaulē, bet oficiālie dati tiek veidoti no pacientiem, kas nomirst intensīvajā aprūpē vai citās slimnīcas nodaļās. To cilvēku skaits, kas nomirst, piemēram, savās mājās, bieži paliekot nezināms.

Radžs sava tēva vēlmi nomirt mājās, protams, uzklausīja. Tāpat viņš bažījās, vai viņa tētis nekļūs par daļu no kārtējiem statistikas datiem.

Reklāmas uzņēmuma direktors Radžs centās visu laiku saglabāt pozitīvu attieksmi.

"Tu nemirsi. Mēs tevi šeit pieskatīsim," viņš teica savam tēvam.

Tiesa viņš nezināja, ka viņam šo solījumu izdosies izpildīt.

Radžs, kurš pats atveseļojās no sirdstriekas pagājušajā novembrī, pandēmijai bija sagatavojies vairākas nedēļas pirms 23. martā izsludinātās ārkārtas situācijas Apvienotajā Karalistē. Jau kopš 11. marta Radžs atrodas pašizolācijā kopā ar savu 80 gadus veco māti un tēvu, jo viņu dzīvesvieta tiek uzskatīta par koronavīrusa riska zonu.

Diemžēl 25. martā viņa tēva veselības stāvoklis pasliktinājās. Suri ikdienišķā 10 minūšu pastaiga ārpus mājas kļuva fiziski nogurdinoša. Viņa plaušu stāvoklis strauji pasliktinājās, viņš izskatījās noguris, apātisks.

Lai arī viņam nebija visi zināmie vīrusa simptomi - augsta temperatūra un pastāvīgs klepus, Radžam bija aizdomas, ka viņa tēvam ir Covid-19.

Ģimenei nezinot, Suri plaušas piepildījās ar šķidrumu. Tikai nākamajā dienā to konstatēja ārsti, kuri tika izsaukti, kad sirmgalvim bija apgrūtināta elpošana. Viņš tika aizvests uz slimnīcu, taču drīz pēc tam Radžs saņēma zvanu no ārstiem.

Mediķi bija 95% pārliecināti, ka Suri ir inficējies ar koronavīrusu, taču viņi gribēja viņu sūtīt mājās. Mediķi teikuši, ka Suri stāvokļa pasliktināšanās gadījumā ārsti plaušu ventilāciju neveiks, jo vīrieša plaušas to vienkārši nespētu izturēt.

Plaušu ventilācija var glābt dzīvību, taču pat pirms ārkārtas situācijas ārsti ir brīdinājuši, ka uzņemšana intensīvajā terapijā vecākiem pacientiem atveseļošanos negarantē.

Radžs tika nostādīts izvēles priekšā.

"Atstāju viņu slimnīcā un riskēju ar to, ka nekad vairs tēvu neredzēšu vai es vedu viņu mājās un ielieku visu savu enerģiju tajā, lai viņam būtu ērti," viņš sacīja.

Radžs izvēlējās pēdējo, riskējot izplatīt infekciju visā mājsaimniecībā.

Pirms Suri atgriezās savās mājās Vatfordā, braucot taksometrā, jo nebija pieejama neviena ātrās palīdzības mašīna, kas varētu viņu pārvietot, Radžs pavadīja visu pusdienlaiku tīrot māju, izolējot viņa māti pagrabstāvā un pārveidojot viņa vecāku pirmā stāva guļamistabu par slimnīcas palātu.

Ņemot vērā mazās medicīniskās zināšanas un slimnīcas ieteikumus par paliatīvās aprūpes administrēšanu, Radžs ķērās pie tā, ko darīja vislabāk - ievāca datus un veica to analīzi.

Viņš izveidoja "Google" izklājlapu, lai palīdzētu piefiksēt viņa tēva temperatūru, asinsspiedienu un skābekļa piesātinājuma rādītājus – to visu varēja izmērīt ar veikalā nopirktu termometru, asinsspiediena mērītāju un pulsa oksimetru.

Lai ierobežotu laiku, ko Radžs pavadīja telpā, ierīcē "iPad" tika uzstādīta mazuļa monitora lietotne. Tas ļāva viņa ciešajai ģimenei – brālim, kurš dzīvo ASV, viņa dēliem, kuri dzīvo netālu no mātes – apraudzīt Suri virtuāli, tādējādi atvieglojot viņa vientuļo izolāciju.

Tas arī nozīmēja, ka visi varēja palīdzēt uz maiņām, ļaujot Radžam nedaudz atpūsties.

Stratēģis vērsās pēc palīdzības pie ģimenes drauga – ģimenes ārsta. Viņš konsultēja, kā Suri jāuzņem šķidrumu un sekoja viņa dzīvībai svarīgajām pazīmēm "Google" izklājlapā.

Radžs saka, ka, iespējams, galvenais faktors, ārstējot viņa tēvu, bija fakts, ka viņu mājās Suri miega apnojas dēļ bija jau aprīkots ar pastāvīgu pozitīvu elpceļu spiedienu jeb CPAP mašīnu.

"Kad tēva elpošana pasliktinājās, man ieteica lietot mašīnu," viņš sacīja, paskaidrojot, ka tad, kad viņa tēva stāvoklis bija visnopietnākais, ierīce, kas palīdz pacientiem vieglāk elpot, pēc ārsta ieteikuma tika izmantota līdz 16 stundām dienā.

Trīs dienas pēc izrakstīšanas Suri bija nesakarīgs, nespēja paēst, un sacīja Radžam, ka, viņaprāt, viņš ir tuvu nāvei. Radžs uzskata, ka tas notika tāpēc, ka viņa smadzenēm trūka skābekļa.

Suri ģimenes ārsts paziņoja, ka veiktais koronavīrusa tests ir bijis pozitīvs. Tajā brīdī daudzi Lielbritānijas ģimenes ārsti, piemēram, Takers, cīnījās, lai iegūtu pilnu individuālo aizsardzības tērpu, piemēram, pilna garuma halātu un cimdus. Bez tiem Takeram nebija droši veikt mājas vizīti tādiem koronavīrusa pacientiem kā Suri.

"Ja es tur dotos un inficētos, tad tiktu apdraudēta ne tikai mana ģimene, bet arī mani pacienti," viņš paskaidroja.

Tā vietā viņš pārbaudīja Radža "Google" izklājlapu un ieteica antibiotikas sekundārai plaušu infekcijai. Ģimenes ārsts arī ieteica, ka Suri jāpalīdz gulēt uz vēdera vairākas stundas dienā.

Ārsti ir secinājuši, ka smagāk saslimušo koronavīrusu slimnieku novietošana uz vēdera var palīdzēt palielināt skābekļa daudzumu, kas nonāk plaušās.

Apzinoties Suri stāvokļa nopietnību, Takers informēja mediķus, ka šo pacientu reanimēt nevajag, jo "rezultāts būs diezgan slikts".

Par laimi tas nebija vajadzīgs. Dēla modrās uzraudzības dēļ Suri pamazām sāka atgūties.

Radžs saka, ka viņš saprata, ka tēvs sāk atveseļoties, kad viņš atguva spēku, lai dēlu ķircinātu. Viņš sāka pīpēt un teica, ka viņa tēja ir slikti pagatavota. Pēc tam viņš lūdza nedaudz picas un čipsus.

Galu galā Suri pilnībā atveseļojās, un līdz pagājušajai nedēļai savu dārza garumu viņš, kapteiņa iedvesmots, apstaigāja ar Zimmera rāmja jeb staiguļa palīdzību. 

Viņš sacīja, ka novērtē to, ka viņš un viņa tēvs bija privileģētākā situācijā nekā daudzi Apvienotajā Karalistē, kur vīruss nesamērīgi ietekmē etnisko minoritāšu kopienas.

Vairāki Takera pacienti miruši no Covid-19 un ārsts arī nenorāda, kas, viņaprāt, bijis Suri atveseļošanās iemesls. 

"Vai atšķirību noteica ģimene, kas par viņu rūpējās, vai pieejamie bioloģiskie dati - mēs nezinām.

Varbūt tā bija tikai veiksme un ne gluži viņa laiks, lai dotos..." sacīja ārsts.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu