"Domāju, ka šoferis apstāsies, bet nē." Policija aizturējusi iespējamo šoferi, kurš Cēsīs nāvējoši notrieca suni un aizbēga (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Bērniem pastaigājoties ar suni pavadā dzīvojamās zonas teritorijā Cēsīs, autovadītājs, visticamāk, pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu, nāvējoši notriec dzīvnieku un aizmūk no notikuma vietas, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Video: "Bez Tabu" sižets

Leona Paegles iela Cēsīs ir viena no vairākām ielām privātmāju rajonā, kur spēkā ir dzīvojamās zonas noteikumi: šeit nedrīkst braukt ar ātrumu, kas pārsniedz 20 kilometrus stundā, priekšroka ir gājējiem un velosipēdistiem.

10. aprīlī Leona Paegles ielā netālu no mājām ap pulksten 12.30 pastaigājās kāda deviņus gadus veca meitenīte un viņas piecus gadus vecais suns. Meitenes mamma un suņa saimniece Mārīte stāsta, ka meita jau iepriekš šeit pastaigājusies ar ķepaini, tomēr pastaiga 10. aprīlī bija pēdējā suņuka mūžā.

"Meita man zvanīja, labi, ka telefons bija līdzi. Bērns raudāja, teica, ka mašīna uzbrauca. Man sākās panika, ar vīru uzreiz braucām un skatījāmies, kas noticis. Pēc negadījuma bērnus sētā uzņēma kaimiņiene, kura man telefona klausulē sākotnēji teica, ka bērns un sunītis ir pie viņas. Atbraucot redzēju, ka bērns stāv trīcošs pie vārtiņiem, raudāja histēriski. Sunītis bija ieskrējis mājas pagalmā, krūmos, notirinājās. Kaimiņiene to stāstīja, bija apsegusi sunīti ar sedziņu. Gāju skatīties, redzēju, ka sunītis jau bija beigts. Bērnam šoks! Vīrs tikmēr izsauca policiju, kamēr biju pie sunīša. Es saucu ātro palīdzību," sacīja Mārīte.

Pēc suņa notriekšanas automašīnas šoferis aizmuka no notikuma vietas.

Mārīte norādīja, ka bērni gāja pa ceļa malu un viņiem no aizmugures braukusi mašīna. "Bērni to mašīnu pamanīja no aizmugures. Mēs pēc tam braucām un meklējām to mašīnu. Mierinājām meitu, teicām viņai, ka nav vainīga, ka vainīgs ir šoferis, kurš nemāk braukt, kurš nezina, kā jābrauc. Lielajai meitai, kura ir 16 gadus veca, sunītis bija viņas mīlulītis. Viņa divas dienas gultā raudāja, negāja ārā no istabas. Visu laiku raudāja par savu sunīti."

Pēc bērnu un apkaimē dzīvojošo stāstītā, manīts vien tas, ka vainīgā automašīna bijusi sarkanā krāsā.

"Es biju uz ielas. Ķiršsarkanā krāsā auto bija. Dzirdēju, kā sunītis iekliedzas, auto piestāja. Domāju, ka šoferis izkāps, bet nē, aizbrauca. Ja policija dežūrē, es eju ātrāk, nekā viņi. Kad nav policijas, brauc tik ātri, ka šausmas," sacīja kāda vietēja iedzīvotāja.

Mārīte un citi apkaimē uzklausītie bažījas par braukšanas kultūru konkrētajā dzīvojamās zonas teritorijā. Taisnākajos un garākajos posmos nav neviena ātrumvaļņa. Par dzīvojamo zonu vēstošās zīmes nekā neizsaka, satraukti ir iedzīvotāji.

Iedzīvotājiem šķiet neloģiski, ka vienīgais ātrumvalnis apkaimē izvietots uz daudz mazākas šķērsielas, kur satiksmes intensitāte arī ir krietni mazāka. Kritisks par satiksmes organizāciju ir arī Cēsu galvenais policists Pāže.

"Šādu vadītāju dēļ, ja man būtu iespēja, katrā dzīvojamā zonā saliktu ātrumvaļņus. Tie tiešām ierobežo ātrumu," sacīja Valsts policijas (VP) Cēsu iecirkņa priekšnieks Aldis Pāže.

Likumsargi uzsākuši lietvedību, kuras ietvaros meklē vainīgo autovadītāju, informēja VP Cēsu iecirkņa priekšnieks Pāže.

"Ja brauktu ar atļauto ātrumu – 20 km/h -, nekas tāds nebūtu noticis. Pieļaujams, ka automašīna brauca ar lielāku ātrumu, nekā to paredz minētie noteikumi," norādīja policijas pārstāvis.

Par šādu pārkāpumu (uzbraukšanu sunim un notikuma vietas pamešanu) draud ļoti bargs sods. Lai atrastu un sodītu vainīgo, VP un notriektā suņa saimnieki lūdz ikvienam, kurš jel ko redzējis, ziņot policijai.

Notriektā suņa saimniece stāsta, ka no drošiem avotiem uzzinājusi, ka tās pašas dienas vakarpusē Cēsīs likumsargi apturēja sarkanu "Volvo" markas automašīnu, tās vadītājs esot bijis pamatīgā alkohola reibumā. Apturētā automašīna tika iemūžināta fotoattēlā un nosūtīta atpazīšanai suņa saimniecei Mārītei.

"Bērni atpazina to automašīnu, apstiprināja, ka tāda tā bija. [Kā stāsta avots,] tajā dienā ar šo automašīnu braukuši vairāki cilvēki ļoti lielā alkohola reibumā – ar vairāk nekā trim promilēm. Viņi policijai teica, ka neatceras, vai neesot manījuši, ka kādu [suni] būtu notriekuši. Tas skaidrs – es tādā reibumā vispār neko neatcerētos," sacīja Mārīte.

VP Cēsu iecirkņa priekšnieks Pāže apstiprina, ka tās dienas vakarā patiesi pieķerts pie stūres alkohola reibumā sarkanā "Volvo", par ko stāsta Mārīte, vadītājs.

"Protams, šis vadītājs saņems sodu par braukšanu dzērumā. Ja pierādīsies, ka šis auto iesaistīts suņa notriekšanā un notikuma vietas pamešanā, arī par to viņš neizbēgs no atbildības. Tomēr tas ir jāpierāda," sacīja Pāže.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu