"Nevienam Covid-19 vairs nešķiet tik bīstams." Pētnieks Tārs brīdina par iespējamu koronavīrusa otro vilni (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pārņēmusi ne tikai Latviju, bet arī visu pasauli. Zinātnieku prātus pašlaik nodarbina vakcīnas izstrāde pret jauno vīrusu. Uz dažādiem jautājumiem saistībā ar Covid-19 Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1" atbildēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks, profesors Kaspars Tārs.

Profesors uzskata, ka SARS uzliesmojumā saslimšanas gadījumu bija krietni mazāk. "SARS, protams, ir līdzīgs tagadējām koronavīrusam, jo viņiem līdzība ir aptuveni 80%. SARS gadījumā simptomi parādījās ātrāk un cilvēki inkubācijas periodā tik ilgstoši nestaigāja apkārt. Toreiz arī netika pierādīts, ka vīrusu var pārnēsāt."

Profesors uzskatīja, ka viņam esot grūti iztēloties, ka koronavīruss tā vienkārši varot pazust.

"Ja mēs skatāmies uz Ķīnas datiem, tad citu skaitļu jau nav, atliek ticēt, ka tur vīruss ir tikpat kā sakauts."

"Ja cilvēks ir izveseļojies, tad tas nozīmē, ka viņa imūnsistēma ar vīrusu ir tikusi galā. Tas nozīmē, ka, ja cilvēks saslimst vēlreiz, tad viņš nemaz nav izārstējies," sacīja Tārs.

"Nedomāju, ka būs tikai viena vakcīna. Pieļauju iespēju, ka tiks izstrādātas vairākas. Parasti tas ir ilgs laiks, bet varbūt arī kāds pusotra gada laikā izstrādās," viedokli pauda Tārs.

"Sākumā bija teorija, ka šis vīruss ir mākslīgi radīts Uhaņas laboratorijā, bet tas ir nepatiess apgalvojums, jo cilvēki nav sasnieguši tādu līmeni, ka spējam radīt vīrusu ar konkrētām īpašībām," norādīja profesors.

"Pēc sazvērestības teorijas vairs neizklausās variants, ka Uhaņas laboratorijā notika nelaimes gadījums. Zinātnieki pētīja sikspārņu vīrusus un kāds no šiem vīrusiem netīšām tika laukā no laboratorijas. Tāds scenārijs var pastāvēt, bet es uzskatu, ka tas tomēr ir noticis dabiskā veidā," sacīja pētnieks.

"Interesanti būs pavērot, cik ilgi mēs šādi distancēti spēsim dzīvot. Domāju, ka cilvēki jau mazliet ir pieraduši un apzinās, ka vīruss kaut kur apkārt klejo. Nevienam vairs neliekas, ka tas ir kaut kas bīstams," sacīja Tārs.

"Rezultāts ir nepieciešams, jo cilvēkiem ir īsa atmiņa. Nedrīkstam aizmirst, ka kaut kādā mērā šāds vīruss var atgriezties," sacīja pētnieks.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka Latvijā ar Covid-19 inficēto skaits sasniedzis 900. Ar Covid-19 miruši 17 cilvēki. Latvijā kopā veikti 68 627 izmeklējumi. 

Saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz 12. maijam izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu