Par nepatiesas informācijas sniegšanu VID dīkstāves pabalsta saņemšanai noteiks administratīvos sodus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naudas maks ar monētām.
Naudas maks ar monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputātu vairākums šodien, 7. maijā, piekrita noteikt administratīvo sodu par nepatiesas informācijas sniegšanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) dīkstāves pabalsta saņemšanai.

Saeima šodien vērtē priekšlikumus, kas saņemti grozījumiem likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību".

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV) rosināja likumā paredzēt, ka par nepatiesas informācijas sniegšanu VID dīkstāves pabalsta saņemšanai piemēro naudas sodu fiziskajai personai vai valdes loceklim līdz 300 naudas soda vienībām, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā.

Tāpat paredzēts, ka administratīvā pārkāpuma procesu par minēto pārkāpumu veiks VID.

Minētais priekšlikums izraisīja opozīcijas deputātu neapmierinātību, uzsverot, ka jau tā slikti strādājoša dīkstāves pabalstu sistēma iedzīvotājiem kļūs vēl nedraudzīgāka.

Deputāte Jūlija Stepaņenko rosināja, ka labāk būtu likt atmaksāt nekorekti izmaksātu dīkstāves pabalstu, jo sodīt "ir tik ļoti nepareizs signāls sabiedrībai".

Arī deputāte Linda Liepiņa akcentēja, ka minētais priekšlikums apliecina tikai to, ka valsts nav iemācījusies uzticēties saviem iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Parlamentārietis Didzis Šmits uzsvēra, ka šāds rosinājums faktiski neparedz VID jaunus instrumentus, lai kontrolētu blēdīšanās mēģinājumus. "Šis ir viens no signāliem, kur uzbūvējam tādu situāciju, kur absolūti ierobežots uzņēmumu skaits, un tiem trakajiem, kas nāk pēc pabalsta, mēs pasakām, ka mēs viņus sodīsim, jo mums ir aizdomas, kas kāds sniedz nepatiesu informāciju," teica politiķis.

Deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) sacīja, ka, tie, "kas kaut jo jēdz no uzņēmējdarbības", zina, ka valdes loceklis nesagatavo informāciju, to dara grāmatveži.

"Piedāvāju sākt ar sevi un sodīt premjeru Krišjānis Kariņu (JV), kurš paziņoja, ka visiem tiem, kuriem atteikts dīkstāves pabalsts, būs samaksāti 180 eiro. Premjers maldināja sabiedrību, jo vēlāk tika pieņemti grozījumi, kas liedza šādu iespēju pašnodarbinātajiem un citiem," teica politiķe.

Neskatoties uz opozīcijas iebildumiem, koalīcijas deputāti šo priekšlikumu atbalstīja.

Saeimai šodien vēl jābalso par likuma pieņemšanu kopumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu