Ķīnas zinātnieki atraduši koronavīrusu inficētu pacientu spermā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas zinātnieki, kuri pārbaudīja ar Covid-19 inficētu vīriešu spermu, atklājuši, ka nelielai daļai sēklā bijis koronavīruss, kas paver mazu iespēju, ka slimība var tikt nodota seksuālā kontaktā, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Ārsti Šangkijas reģionālajā slimnīcā, pārbaudot 38 hospitalizētus Covid-19 pacientus, konstatēja, ka sešiem no viņiem (16%) spermā ir vīruss SARS-CoV-2.

Pētnieki apgalvoja, ka, kaut gan viņu pētnieks ir provizorisks un veikts nelielam inficēto vīriešu skaitam, nepieciešams veikt vairāk pētījumus, lai noskaidrotu, vai seksuālajai transmisijai ir nozīmē pandēmijas izplatībā.

"Turpmāki pētījumi ir nepieciešami, kuros ir detalizēta informācija par vīrusa izdalīšanu, izdzīvošanas laiku un koncentrāciju sēklā," ārstu komanda rakstīja pētījumā, kas publicēts žurnālā "Journal of the American Medical Association".

"Ja var tikt pierādīts, ka SARS-CoV-2 var tikt nodots seksuāli, [tā] varētu būt kritiska prevencijas daļa, it īpaši ņemot vērā faktu, ka SARS-CoV-2 tika konstatēts pacientu, kuri ārstējas, sēklā," rakstīja zinātnieku komanda.

Neatkarīgi eksperti sacīja atklājumi ir interesanti, tomēr tos jāuzlūko ar piesardzību un citu nelielu pētījumu kontekstā, kuros koronavīruss netika atklāts spermā.

Pētījumā, kas veikts Ķīnā februārī un martā, tika pārbaudīti 12 pacienti, un visos spermas paraugos vīruss netika atrasts.

Šefīldas Universitātes androloģijas profesors pastāstīja, ka pētījumus nevajadzētu uztvert kā viennozīmīgus, jo ir vairākas tehniskas grūtības, pārbaudot vīrusus sēklā. Viņš sacīja, ka SARS-CoV-2 klātbūtne spermā nenorāda, vai vīruss ir aktīvs un spējīgs izraisīt inficēšanos.

"Lai vai kā, mums nevajadzētu būt pārsteigtiem, ka Covid-19 izraisošais vīruss tiek atrasts daļas vīriešu sēklā, jo tas ir sastopams daudzu citu vīrusu gadījumā, piemēram, ebolas un Zikas," pauda profesors.

Šīna Luisa, reproduktīvās veselības profesore Karalienes universitātē Belfāstā, uzsvēra, ka šis ir "ļoti mazs pētījums" un tajā atklātais jāskata kopā ar citos mazos pētījumos atklāto.

"Jebkurā gadījumā, SARS-CoV-2 ilgtermiņa ietekme uz vīriešu reproduktīvo veselību vēl nav zināma," viņa sacīja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu