"Neredzu citu veidu, kā spējam nodrošināt rezerves." Pabriks pārliecināts, ka esošais iepirkumu ceļš ir atbilstošākais

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Artis Pabriks
Artis Pabriks Foto: EPA/Scanpix

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) ir pārliecināts, ka esošais individuālo aizsardzības līdzekļu iepirkumu process ir ārkārtējai situācijai atbilstošākais, izriet no amatpersonas sacītā intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Kā izteicās Pabriks, Latvijai ir divas iespējas. Viena ir sekot, viņa izpratnē, ne vienmēr pamatotajiem pārmetumiem, iepirkt un izdalīt sejas maskas tikai tad, kad pēc to saņemšanas ir iegūtas garantijas no ārzemēs esoša papildu sertifikācijas centra.

Tas aizņemtu trīs nedēļas un šajā laikā mediķi un pārējie iedzīvotāji būtu bez maskām, pauda ministrs.

Vai arī ir otrs variants - paralēli iepirkumam veikt papildu pārbaudes, viņš norādīja.

"Mēs esam izvēlējušies šo otro ceļu. Es esmu par to informējis arī Ministru kabinetu un premjeru.

Es neredzu citu veidu, kā mēs valstī ārkārtas situācijā spējam nodrošināt rezerves un pastāvīgu masku klātbūt kā vienīgi šo - paralēlas pārbaudes iepirkumiem, kur mums jāpaļaujas uz eksportējošās valsts sertifikātiem, lielā mērā tā ir Ķīna," uzsvēra ministrs.

Viņš atgādināja, ka situācija ar iepirkumiem gan Latvijā, gan pasaulē kopumā ir sarežģīta, jo kavējas piegādes.

Ministrs arī piebilda, ka uzņēmēji, kas ieved respiratorus vai aizsargmaskas no Ķīnas, riskē ar ļoti daudz ko, jo bieži tiek prasīta 100% priekšapmaksa, bet vienlaikus Latvijā nav tādas laboratorijas, kuras varētu simtprocentīgi un ļoti īsā laikā pārbadīt iepirkto aizsarglīdzekļu kvalitāti.

"Līdz ar to mums ir jāpaļaujas uz sertifikātiem, ko mēs arī darām, līdzīgi kā to dara citas kaimiņvalstis, Igaunija, Somija, Lietuva un pat Vācija," uzsvēra Pabriks.

Politiķis atgādināja, ka pašlaik nav informācijas, ka nekvalitatīvas maskas dēļ kāds būtu inficējies ar Covid-19. Viņš piebilda, ka "Sabiedrība par atklātību Delna" ir uzaicināta, lai sekotu līdzi iepirkumu procesam, kā arī norit cieša sadarbība ar Valsts kontroli.

Tikmēr ar dezinfekcijas līdzekļiem situācija esot labāka, jo liela daļa to var tikt nodrošināta ar Latvijas ražotāju palīdzību.

"Kas attiecas uz manu personīgo un aizsardzības ministrijas attieksmi, mēs uzskatām, ka mums ir maksimāli jāatbalsta Latvijas uzņēmēji, lai arī šādā situācijā mēs pēc iespējas ātrāk varētu kaut daļu no šiem aizsarglīdzekļiem (..) saražot pie sevis Latvijā," akcentēja Pabriks.

Ministrs ieskatā, ārkārtējā situācijā ir jācenšas rast balansu starp kvalitāti, caurspīdīgumu un efektivitāti. 

Video: "900 sekundes" intervija ar Arti Pabriku

Kā vēstīts, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzdevis Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājam Andrejam Grišinam organizēt resoriskās pārbaudes sākšanu saistībā ar gandrīz 900 000 eiro vērto individuālo aizsarglīdzekļu - respiratoru un sejas ķirurģisko masku - iepirkumu no Ķīnas, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.

Iepirkumu realizējis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) kā pasūtītājs, Nacionālais veselības dienests (NVD) kā koordinējošā institūcija un SIA "GP Nord" kā piegādātājs. Līgums noslēgts 17. martā.

Līgums slēgts, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" punktu, kas pieļauj nepiemērot Publisko iepirkumu likumu iegādēm (precēm un pakalpojumiem), kas nepieciešamas Covid-19 uzliesmojuma izplatības ierobežošanai, ārstniecībai un attiecīgo pasākumu organizēšanai.

Līguma izpildes laikā slēgtas papildu vienošanās, kā rezultātā kopējā līguma summa tika koriģēta līdz 869 482 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, tostarp ķirurģiskās sejas maskas cena noteikta 54 centi gabalā, un FFP-2 respiratora cena 3,01 eiro gabalā.

Atbilstoši minētajam līgumam marta beigās tika piegādātas gandrīz 900 000 sejas maskas un 80 000 respiratori.

Portālā "Delfi.lv" 7. maijā publicētajā rakstā minēts, ka vēl pirms maskas bija izvestas no Ķīnas, Polijas akreditēšanas uzņēmums "IRC Polska", kur izsniegts uz maskām attiecinātais sertifikāts, bija to atsaucis.

Paziņojumu "IRC Polska" publicēja 27. martā, norādot, ka visi no 1. līdz 26. martam izsniegtie sertifikāti, kas attiecas uz precēm, kas saistītas ar Covid-19, ir atsaukti.

Līdz ar to naktī no 28. uz 29. martu, kad Latvijā nosēdās pirmā "airBaltic" vestā krava, sertifikāts, kam saskaņā ar līgumu vajadzēja apliecināt šo masku atbilstību, vairs nebija spēkā.

"ICR Polska" paziņojumā arī teikts, ka šādi sertifikāti nav pielīdzināmi atbilstības novērtēšanas procedūrām, bet īpaši izcelts, ka sertifikāti, kas izdoti saskaņā ar laboratorijas "Shanghai MICEZ Equipment Testing&Technical Co., LTD" pārbaudēm, ir "nederīgi vai viltoti".

Tāpat vēstīts, ka patlaban ar Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētajiem iepirkumiem visu valsts institūciju vajadzībām nodarbojas Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu