"Nav pamata domāt, ka viss ir beidzies." Matemātiķis dalās pārdomās par Covid-19 izplatības tendencēm Latvijā (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes.
Covid-19 analīzes. Foto: Evija Trifanova/LETA

"Saslimušo Latvijā nav daudz, bet nav arī pamata domāt, ka viss ir beidzies," tā par Covid-19 izplatības tendenci Latvijā savā blogā raksta matemātiķis, Latvijas universitātes profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Andris Ambainis.

Ambainis norāda, ka no dienas uz dienu jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits ir svārstīgs. 

"Šādām svārstībām var būt dažādi cēloņi: no lielākas saslimušo grupas atklāšanas vienā dienā līdz tam, ka darbdienās uz analīzēm aiziet vairāk cilvēku nekā brīvdienās. Statistikā šādas svārstības mēdz izlīdzināt, skatoties vidējo saslimšanas gadījumu skaitu, piemēram, nedēļas laikā," norāda matemātiķis.

Viņš aprēķinājis nedēļas vidējo gadījumu skaitu, kuros iezīmējas trīs posmi.

Foto: Andris Ambainis

Pirmajā posmā, kas bija līdz 25.-30. martam, redzams "eksponenciāls pieaugums, kuru izdevās apturēt pie samērā nelieliem skaitļiem, izvairoties no Itālijai vai Ņujorkai līdzīga scenārija. Diezgan daudzi no šiem cilvēkiem inficējās ārzemēs un slimības pieaugumu Latvijā lielā mērā noteica strauji augošā iespēja inficēties, esot ārpus Latvijas."

Otrajā posmā - no 25.-30. marta līdz aptuveni 10. aprīlim - "saslimstība samazinās, bet būtiski lēnāk nekā tā bija augusi". Līdzīga situācija bijusi arī Itālijā, norāda Ambainis.

Kopš aptuveni 10. aprīļa mēs esam trešajā posmā, kad "konstatēto Covid-19 saslimšanu skaits sāk svārstīties. Brīžiem pieaug, brīžiem samazinās. Varbūt kopumā lēnām dilst, varbūt nē. Skaitļi nav lieli (ap 10 jauniem saslimšanas gadījumiem dienā), bet vairs nav jūtams, ka tie būtiski samazinātos," raksta matemātiķis.

Viņš pauž, ka arī "ikdienas dzīvē sāk just pazīmes, ka sabiedrība atslābst".

"No cilvēkiem, kas brauc uz darbu klātienē, dzird, ka satiksme plkst. 17 pēc darba atkal paliek lielāka. Kāds domā par "nelielu pasākumu" uz bērna dzimšanas dienu. Var sadzirdēt prieku, ka dzīve tagad "atgriezīsies pie normālā"," raksta Ambainis. 

"Bet situācija patiesībā ir ļoti trausla," norāda matemātiķis.

Viņš atgādina, ka "epidēmijas izplatību nosaka skaitlis R0 - vidējais cilvēku skaits, ko inficē viens inficētais. Ja nav nekādu ierobežojumu, Covid-19 šis skaitlis ir starp 2,4 un 5,7. Ierobežojot cilvēku kustību un kontaktus, R0 skaitlis samazinās."

Par to, kāds ir R0 Latvijā, nav publiski pieejamu aprēķinu, norāda Ambainis. Viņš arī atklāj, ka "to veikšana prasītu gan epidemioloģijas zināšanas, kas lielākas par manējām, gan arī detalizētākus datus". Ambainis pauž, ka, "skatoties uz saslimstības grafiku pēc 10. aprīļa, R0 varētu būt tuvu 1. Un tāpēc situācija ir tik trausla."

"R0 var pieaugt gan tāpēc, ka kādi no ārkārtas stāvokļa ierobežojumiem tiek atcelti, gan arī tāpēc, ka sabiedrība atslābst un sāk mazāk uzmanīgi tiem sekot," norāda matemātiķis.

"Tiklīdz R0 kļūst lielāks par 1, slimība atkal iet plašumā. Pirmajā tuvinājumā, jau R0=1,2 nozīmē, ka saslimšanas gadījumu skaits mēnesī vairāk nekā dubultojas," uzsver Ambainis.

Viņš piedāvā "ļoti vienkāršotu aprēķinu", kurā skaidro, "ja no inficēšanās līdz brīdim, kad cilvēks inficē citu paiet 6 dienas, tad 6 dienās inficēto skaits pieaug 1,2 reizes. Mēnesī ir 5*6=30 dienas un šajā laikā inficēto skaits pieaugs 1,2*1,2*1,2*1,2*1,2=2,48 reizes."

"Būtiski šeit ir tas, ka vīrusam nav nepieciešams atgūt savu pilno izplatīšanās ātrumu, lai tas kļūtu bīstams sabiedrībai. Epidemiologi vērtē, ka parastajai gripai R0 ir aptuveni 1,3 un mēs zinām, ka gripa izplatās ātri," atgādina matemātiķis.

Ambainis aicina "būtu uzmanīgiem un uztvert brīdinājumus nopietni arī rudenī".

"Skaitliskais veselais saprāts man saka, ka vīrusu, kura izplatība mēneša laikā pieaug 100-1000 reizes, ierobežot nav vienkārši. Un tas var prasīt būtiskus pārkārtojumus mūsu ikdienas dzīvē uz ilgāku laiku," pauž matemātiķis, kā piemēru minot Ugas Dumpja pausto, ka nākamā ziema varētu būt grūtāka.

Ambainis raksta, ka"ir diezgan ticami, ka vajadzēs dzīvot citādāk līdz brīdim, kad būs vakcīna pret Covid-19".

"Šobrīd ir optimisma brīdis, kad liekas, ka sliktākais ir aiz muguras. Bet skaitliski, līdz epidēmijai, kas iet plašumā, ir mazāk nekā varētu domāt," norāda matemātiķis.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu