"KPV LV" Viņķelei pieprasījumā aicina skaidrot ķirurģisko masku un respiratoru iepirkuma atbilstību (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Zane Bitere/LETA

"KPV LV" Saeimas deputāti un deputāts Viktors Valainis (ZZS) veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) nosūtījuši pieprasījumu skaidrot iepirkto masku un respiratoru atbilstību un lietderību, aģentūru LETA informēja "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens.

Politiķi aicina atbildes sniegt trīs darba dienu laikā. "KPV LV" norāda, ka pēc ministres atbildēm deputāti lems par vēršanos pie Valsts kontroles ar aicinājumu izvērtēt iepirkumu un iespējamo pārkāpumu gadījumā piemērot zaudējumu piedzīšanas procedūru no vainīgajām amatpersonām.

"KPV LV" arī norāda, ka uz šo iepirkumu reaģējis arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), uzdodot Valsts policijai sākt resorisko pārbaudi, kā arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV), kurš aicinājis uzraugošajām un tiesībsargājošajām iestādēm pievērst pastiprinātu uzmanību.

Pucens norāda, ka ar pandēmiju noteiktā ārkārtējā situācija neatbrīvo nevienu amatpersonu no godprātīgas pienākumu pildīšanas un saimnieciskas rīcības ar nodokļu maksātāju naudu. "Pēdējās dienās publiski atklāti vairāki iespējami pārkāpumi par Veselības ministrijas pakļautībā esošo iestāžu iepirkumu, kas radījis sabiedrībā plašu negatīvu rezonansi un liek uzdot jautājums par medicīnisko masku un respiratoru iepirkumiem, to atbilstību, lietderību un nepieciešamību," uzsver "KPV LV" frakcijas vadītāja vietnieks.

Politiķis norāda, ka šī situācija "potenciāli ceļ neslavu valdībai un tās spējai valstiski risināt Covid-19 pandēmijas radītos apdraudējumus".

Deputāti veselības ministrei prasa skaidrot, vai SIA "GP Nord" piegādātās medicīniskās maskas un respiratori Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Nacionālās veselības dienestam atbilst nepieciešamajiem Latvijas un Eiropas Savienības kvalitātes standartiem, tai skaitā, vai ir spēkā esoši, autentiski nepieciešamie sertifikāti.

Tāpat arī uzdots jautājums, vai attiecīgās medicīniskās maskas un respiratori ir izmantojami kā efektīvs aizsarglīdzeklis pret Covid-19 vīrusu un vai šos aizsarglīdzekļus ir droši izmantot medicīniskajam personālam. Politiķi arī taujā, vai slimnīcu medicīniskajam personālam ir nodrošinātas medicīniskās maskas un respiratori nepieciešamajā apjomā un kvalitātē.

Kā ziņots, Viņķele norādījusi, ka publiskajā telpā novērojamās ažiotāžas dēļ ap Latvijas iepirkto individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitāti mazinās komersantu vēlme iesaistīties iepirkumu konkursos.

"Iepirkumā no četriem piedāvājumiem trīs ir atsaukti, jo komersanti nevēlas tikt zākāti par zagļiem," politiķe informē par medicīnas halātu un kombinezonu iegādi, apgalvojot, ka "par iepirkumu atbildīgie ierēdņi ir faktiski paralizēti lēmumu pieņemšanā tā paša iemesla dēļ". Pēc Viņķeles paustā, medicīnas halāti un kombinezoni kļuvuši par lielāko deficīta preci Eiropas Savienības mērogā. 

""Ražot pašiem" klausos jau trešo mēnesi. Neizskatās, ka pārskatāmā laikā būs. Toties redzams, ka "ražot pašiem" nelīdz ne ASV, ne Eiropas lielajās valstīs. Lieliski, ja Latvijas uzņēmēji beidzot savīkšīsies ražot, bet IAL vajag tagad," turpinājusi politiķe.

Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs diskusijā iesaistījies, atkārtoti apgalvojot, ka problēmu ar Latvijas iepirkto medicīnas aizsarglīdzekļu kvalitāti neesot. "Preces kvalitāti un atbilstību specifikācijām (un standartiem) "GP Nord" garantē 24 mēnešus pēc piegādes. Vairāk kā 1500 iestādes saņēma maskas. Sūdzības par kvalitāti neesam saņēmuši."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu