"Šis ir jebkura vecāka ļaunākais murgs." Piecgadīgs zēns Ņujorkā miris no retām Covid-19 komplikācijām, paziņo Kuomo (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķi aizsargtērpos. Ilustratīvs attēls.
Mediķi aizsargtērpos. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Piecus gadus vecs zēns Ņujorkā miris no reta iekaisuma sindroma, par kuru tiek uzskatīts, ka tas saistīts ar jauno koronavīrusu, tādējādi parādot jaunus riskus bērniem pandēmijas laikā, piektdien, 8. maijā, sacīja Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo.

Kā vēsta aģentūra "Reuters", Kuomo preses brīfingā pastāstīja, ka zēns miris ceturtdien un ka tiek skatīti citi gadījumi, kuros līdzīgos apstākļos miruši bērni, lai noskaidrotu, vai ir saistība ar Covid-19.

"Šī iemesla dēļ ir bijis vismaz viens nāves gadījums un varētu būt, ka ir arī citi, kas tagad tiek izmeklēti," sacīja Kuomo. "Šis ir jebkura vecāka ļaunākais murgs, ka tavu bērnu varētu skart šis vīruss."

Par retām, dzīvībai bīstamām iekaisumu slimībām bērniem, kas saistītas ar Covid-19, sākotnēji tika ziņots Lielbritānijā, Itālijā un Spānijā, un tagad ārsti ASV sāk ziņot par bērnu kopām, kam ir šīs saslimšanas, kas var uzbrukt vairākiem orgāniem, bojāt sirds funkcijas un vājināt sirds artērijas.

Amerikas Pediatru Akadēmijas infekciju slimību komitejas loceklis Šons O'Līrijs sacīja, ka minētais gadījums, visticamāk, ir ASV pirmais nāves gadījums, ko izraisījis šis sindroms.

Tas ir līdzīgs toksiskā šoka sindromam un Kavasaki slimībai, kam raksturīgs drudzis, izsitumi uz ādas, kakla dziedzeru pietūkumus un smagos gadījumos artēriju un sirds iekaisumus. Zinātnieki joprojām cenšas noskaidrot, vai sindroms ir saistīts ar koronavīrusu, jo ne visiem bērniem, kam tas ir, tests uzrādījis Covid-19.

Kuomo sacīja, ka Ņujorkas veselības dienests izskata 73 gadījumus visā štatā, kad bērniem bijuši līdzīgi simptomi.

"Kaut gan reti, bet mēs redzam, ka dažos gadījumos bērniem ar Covid-19 var parādīties simptomi, kas līdzīgi Kavasaki slimībai un toksiskā šoka sindromam, kas burtiski izraisa viņu asinsvadu iekaisumu," sacīja gubernators.

Sindroms, kas var parādīties gan dienas, gan nedēļas pēc saslimšanas ar Covid-19, atspoguļo pārsteidzošos veidus, kā jaunais koronavīruss inficē un izraisa saslimšanu tā pārnēsātājam.

Ja sindroma izplatība palielināsies, tas izmainīs iepriekšējos uzskatus, ka bērniem lielā mērā nav jāsatraucas par Covid-19, sacīja Kuomo.

"Šīs būtu ļoti sāpīgas ziņas, kas sāktu pavisam jaunu nodaļu," viņš sacīja. "Es nevaru pateikt, cik daudzi cilvēki, ar ko esmu runājis, atrada mieru un mierinājumu domā, ka bērni neslimo."

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu