Astronomi ar "veiksmīgās attēlveidošanas" metodi izveidojuši pārsteidzošu Jupitera attēlu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA M.H. Wong (UC Berkeley)

Astronomi izveidojuši pārsteidzošu jaunu Jupitera attēlu, kurā izsekoti spoži siltuma reģioni zem gāzu milža mākoņu segas.

Attēls iemūžināts infrasarkanajā gaismā, izmantojot teleskopu "Gemini" observatorijā Havaju salās.

Lai nodrošinātu augsto izšķirtspēju, zinātnieki izmantoja "veiksmīgās attēlveidošanas" tehniku, ar kuru tiek novērsti aizmiglojums, kas rodas, skatoties caur Zemes atmosfēru.

Ar šo metodi tiek iegūtas vairākas mērķa ekspozīcijas un saglabātas tikai tās attēla daļas, kurās aizmiglojums ir minimāls.

Kad visi "veiksmīgie attēli" tiek apvienoti mozaīkā, tiek iegūts attēls, kurā objekts saskatāms daudz skaidrāk nekā tad, ja to uzņem kopumā.

Infrasarkanie stari ir garāki nekā redzamās gaismas stari, ko uztver, piemēram, Habla teleskops. Tie tiek izmantoti, lai redzētu, kas ir aiz dūmakas un mākoņiem Jupitera atmosfērā, lai zinātniekiem dotu iespēju ielūkoties dziļāk planētā.

Pētnieki vēlas labāk izprast, kā rodas un noturas gāzu milža laikapstākļu sistēmas, it īpaši milzīgās vētras, kas var ilgt no desmitgadēm līdz pat gadsimtiem.

Pētijumu, kura ietvaros radīts jaunais attēls, vada no Kalifornijas Universitātes Bērklijā, kas ir daļa no kopīgas novērojumu programmas, kurās iesaistīts arī Habla teleskops un zonde "Juno", kas šobrīd riņķo ap Jupiteru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu