Divi lācēni Igaunijā brīvi pārvietojas pa apdzīvotām vietām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tõnu Saapar

Pēdējo divu nedēļu laikā ziņojumus par diviem lācēniem, kas lācenes nepavadīti klaiņo pa ielām Igaunijā, saņēmis gan Vides departaments, gan Rakveres mednieku klubs, atsaucoties un Virumaa Teataja, vēsta portāls "Rus.Postimees".

Pēc mednieku kluba Jana Villaka sacītā, sabiedrību informēt ir nepieciešams, tomēr precīzu apvidu, kur lāči manīti, nevajag atklāt, lai novērstu cilvēku pūļu iespējamos centienus lāčus atrast un iemūžināt.

Šobrīd nav zināms, kas noticis ar lāceni. Vairākos gadījumos lācēni redzēti neierasti tuvu cilvēku apdzīvotām vietām.

Dzīvnieki cilvēkus neapdraud, tomēr Villaks kā pieredzējis mednieks pauž bažas par to, ka cilvēki, labu gribot, varētu sākt tos barot. Tas varētu radīt kaitējumu, jo, no mazotnes piebarojot lāčus, tiem pazūd bailes no cilvēkiem.

Viņi var sākt meklēt cilvēkus, lauzties pagalmos un mājās, uzbrukt mājdzīvniekiem, pieprasot barību. Tā kā runa ir par maziem un mīlīgiem lācēniem, viņu barošana var šķist kā labdarība un attaisnojama, tomēr jāņem vērā, ka tie izaugs par pieaugušiem dzīvniekiem.

Ja šāds dzīvnieks sāk nākt pagalmos, meklējot ēdienu, cilvēki zvanot medniekiem. Taču šādu dzīvnieku nošaušana nav medības, bet slepkavība un neviens mednieks nevēlas nonākt šādā situācijā, norādīja Villaka.

"Galvenais, lai kāds nesavāc mājās un neiet barot. Tad gandrīz noteikti viņi paliks dzīvot kaut kur starp ciemiem," pastāstīja Vides dienesta medību speciāliste Hēte Ausmēle.

Tiek pieļauts, ka lāči iemūžināti brīdi, kad bijuši prom no mātes. Tomēr, ja tuvākajā laikā tie tiks novēroti atkārtoti, Vides dienests lems, ko ar lācēniem darīt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu