Vai braukt ar velosipēdu un peldēties jūrā ir droši? Atbild Uga Dumpis (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu. Foto: Zane Bitere/LETA

Kā pareizi rīkoties pludmalēs, parkos un uz ielas? Vai braukt kopējā velosipēdu plūsmā ir droši? Latvijas Televīzija apkopojusi Veselības ministrijas galvenā infektologa Uga Dumpja atbildes uz sabiedrības jautājumiem. 

Speciālisti uzsver, ka divu metru distance no citiem, regulāra roku mazgāšana un virsmu dezinficēšana ir drošākais pasākumu komplekts, kas palīdzēs nesaslimt ar Covid-19.

Taujāts par to, vai ar velosipēdu ir droši braukt aiz cilvēka, kurš, iespējams, izelpo vīrusu un cik droši vispār ir satikties pie luksofora, infektologs atbild, ka risks ir minimāls. Lai inficētos, nepieciešams ilgāks un ciešāks kontakts.

"Ja šie velosipēdisti apstājas un kaismīgi runājas, klepodami savā starpā kādu laiku, tad noteikti šis risks ir augstāks. Nu - tas ir modelēšanas pētījums. Bet teiksim tā, tik vienkārši es neuzskatu, ka tas ir bīstami – braukt ar velosipēdu. Domāju, ka tas risks ir minimāls. Lai gan, protams, tur kaut kādas daļiņas, kaut kas var izplatīties pa gaisu. Bet - ir jābūt ilgstoši, vairākas minūtes šim kontaktam un pietiekami tuvam," komentēja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Tāpat viņš atgādina, ka distancēšanās ir jāievēro arī pludmalēs un drošāk peldēties ir jūrā, upē vai ezerā, nevis baseinā vai SPA.

"Tādu burtisku pierādījumu nav, ka vīruss pārnesas ar ūdeni, bet ir citi vīrusi, kas to dara. Bet jūrā, ezerā, pludmalē būtu jāievēro distancēšanās. Nekādā veidā es neredzu iespēju, ka šo divu metru koncepts varētu tikt atcelts. Peldēšanās, es domāju, ka jūrā ir droša un ezerā ir droša, bet, nu, par baseiniem, es domāju, ka tas varētu būt tā - zem jautājuma. Es nevaru arī teikt, ka tas ir kaut kas ārkārtīgi bīstams. Bet ir ļoti svarīgi, ka tiek ievēroti visa veida noteikumi. Tur ir vairāk bažas par virsmām, par šo dezinfekciju, ne par pašu ūdeni," komentēja Dumpis.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu