No reta iekaisuma sindroma Ņujorkā miruši trīs bērni. Kuomo pieļauj, ka tas saistīts ar Covid-19 (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19
Covid-19 Foto: Reuters/ScanPix

Trīs bērni Ņujorkā miruši no reta iekaisuma sindroma, kas, domājams, ir saistīts ar jauno koronavīrusu, sestdien, 9. maijā, paziņoja Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo, ziņo aģentūra "Reuters".

Kuomo stāstīja, ka viņu arvien vairāk uztrauc iekaisuma sindroms, kas simptomu dēļ salīdzināms ar toksisko šoku un Kavasaki slimību, kas ietver asinsvadu iekaisumus un sirds bojājumus.

Viņš stāstīja, ka trīs bērni, ieskaitot ceturtdien mirušo piecus gadus vecu zēnu, ir miruši no tieši šādiem simptomiem, taču vienlaikus uzrāda pozitīvas Covid-19 vai saistītu antivielu analīzes. Saikne joprojām nav līdz galam saprotoma.

Kuomo, kurš ir kļuvis par vadošo valsts balsi par ASV reakciju uz koronavīrusa krīzi, sacīja, ka valsts veselības aizsardzības amatpersonas pārskata 73 līdzīgus gadījumus, kas ir radījis bažas par iepriekš izteikto pieņēmumu, ka bērni ar koronavīrusu inficēties nevar.

"Mēs vairs neesam tik pārliecināti, ka tas ir fakts. Pirmskolas un pamatskolas vecuma bērniem rodas simptomi, kas līdzinās toksiskajam šokam vai Kavasaki slimībai. Ļoti iespējams, ka šis notiek jau vairākas nedēļas, taču nav sasaistīts ar Covid-19," sacīja Kuomo.

Viņš sacīja, ka valsts veselības aizsardzības ierēdņi sadarbojās ar Ņujorkas genoma centru un Rokfellera universitāti, lai noskaidrotu, kas ir sindroma ģenētiskais pamats. Tāpat federālie slimību kontroles un profilakses centri viņiem ir lūguši izstrādāt nacionālos kritērijus, lai saslimšanas gadījumus identificētu un ārstētu.

Šim sindromam raksturīgi simptomi, kas līdzinās toksiskajam šokam un Kavasaki slimībai. Tie ir drudzis, izsitumi uz ādas, dziedzeru pietūkums un smagos gadījumos arī sirds artēriju iekaisums. Zinātnieki joprojām mēģina noteikt, vai sindroms ir saistīts ar jauno koronavīrusu, jo ne visiem bērniem, kam parādījušies šie simptomi, uzrādās pozitīvs Covid-19 rezultāts.

Gubernators Fils Mērfijs sacīja, ka piektdien, 8. maijā, atklātā četrgadīgā nāve nav saistīta ar sindromu. "Šī ir ļoti specifiska situācija un pagaidām tas ir arī viss, ko varu pateikt," viņš sacīja.

Ņujorka un Ņūdžersija atrodas pandēmijas epicentrā Amerikas Savienotajās Valstīs - gandrīz puse no 77 737 amerikāņu nāves gadījumiem, kas cietuši no Covid-19. Abos štatos joprojām ir visstingrākie ierobežošanas noteikumi.

Gandrīz visi 50 ASV štati līdz šai nedēļas nogalei ir sākuši ierobežojumu atvieglošanu, ieskaitot tādus štatus kā Arizona un Misisipi, kas ziņo par pieaugošām vīrusa izraisītās slimības Covid-19 infekcijām, uzsverot jauna viļņa risku.

Tāpat Kuomo un viņa kolēģi Ņūdžersijas štatā sestdien apsprieda pandēmijas sekas uz pieaugušo garīgo veselību, kas ir vēl viens faktors, kas ietekmē pieaugošo bezdarba līmeni valstī.

Viņi ir arī postošās ekonomiskās nodevas centrā, kas ir uzsvērts piektdien, 9. maijā, publiskotajos valdības datos, norādot, ka ASV bezdarba līmenis pagājušajā mēnesī pieauga līdz 14,7% (no 3,5% februārī) un sagrāva pēc Otrā pasaules kara sasniegto rekordu - 10,8%, 1982. gada novembrī.

Kuomo sacīja, ka viņa štatā ir arvien vairāk ziņojumu par garīgās veselības jautājumiem, narkotisko vielu pārmērīgu izmantošanu un vardarbību ģimenē, un tas viss ir saistīts ar ekonomisko stresu un stingrajiem pašizolēšanās nosacījumiem.

Pētījumā, kuru publiskoja Labklājības fonds un Amerikas Ģimenes ārstu akadēmija, tika lēsts, ka vēl 75 000 cilvēku varētu zaudēt dzīvību pašnāvību, narkotiku un citu iemeslu dēļ.

Kuomo sacīja, ka no Covid-19 piektdien, 8. maijā, miruši 226 Ņujorkas iedzīvotāji. Viņš sacīja, ka slimnīcā nogādā ar vien mazāk cilvēku, un ir pierādījumi, ka valsts pār vīrusu ir ieguvusi kontroli.

Arī Mērfijs sacīja, ka slimnīcā uzņemto cilvēku samazinās. Pēdējo 24 stundu laikā izrakstīti 422 pacienti, bet uzņemti 364.

Tomēr Mērfijs brīdināja, ka atslābt vēl nedrīkst.

"Nekas vēl nav beidzies, ļaudis. Neaizmirsīsim to," viņš teica.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu