"Saskaņietis" Tolstojs dibinājis jaunu biedrību "9.may.eu". Saistību ar Ušakovu noliedz (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: 9.maija rīts Uzvaras parkā
Foto: 9.maija rīts Uzvaras parkā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šis gads pie Uzvaras pieminekļa Rīgā bija citāds. Nebija ne "Saskaņas" rīkotās ballītes, ne Ušakova uzrunas. Savas korekcijas, tā pat kā Maskavā, ieviesis vīruss. Bet plāni bija grandiozi, jo īpaši Krievijā, ziņo TV3 raidījums "Melu teorija".

"Sveicināti dārgie draugi! Tuvojas lielās uzvaras 75 gadadiena. Diemžēl mums visiem zināmu iemeslu dēļ šajā gadā nevarēsim pulcēties pie Rīgas atbrīvotāju pieminekļa Pārdaugavā un nosvinēt jubileju kopā. Šo īpašu uzvaras dienu mēs atzīmēsim mājās," sacīja uzrunā.

Rīga nav vienīgā vieta, kur pandēmija un ierobežojumi izbojāja tik ilgi plānoto īpašo 9.maiju. 

Ļevs Ļešenko kopā ar armijas kori šogad savu kroņa numuru "Uzvaras diena" dziedāt nevarēja. Solītās neredzēti grandiozās 75-tās gadadienas svinības tika atceltas. 9. maija vakarā PSRS tautas aktieris Vasīlijs Lanovojs aicina visus iziet uz balkoniem ar veterānu foto. Arī "Nemirstīgo pulks" pārcelts uz interneta platformām. Glāzi šņabja uz sava balkona solījis izdzert arī Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Nekādas nedienas netraucēs mums visiem kopā visā valstī nosvinēt lielākās uzvaras dienu. No visas sirds jūs aicinu piedalīties šajā akcijā. Uz tikšanos 9.maijā," viņš mudināja.

Vienīgā sastāvdaļa, kas palika nemainīga ir salūts un gaisa spēku parāde. Krievijas armijas lidaparātus varēja vērot 30 pilsētās.

"Skaisti lido. Uzvaras diena - tā bija no mums tālu. Tā ugunskurā gailē uguntiņas. Lūk, lidmašīnas lido uz parādi. Tu-190. Pa logu mums viss ir redzams. Lūk lido gulbji…" viņš turpināja.

Baltkrievijā viss palicis bez izmaiņām - vienīgi Aleksandrs Lukašenko mudināja uz armijas parādi nevest veterānus, kuru skaits jau tā sarūkot. Savukārt pieteikušos delegāciju no Maskavas solīja uzņemt atplestām rokām. Pasaules veselības organizācija izplatīja paziņojumu, kurā izteica nopietnas bažas, ka svinības Minskas ielās vīrusa laikā var radīt smagas sekas.

"Man jāsaka, ka mēs nevaram parādi atcelt. Vienkārši nevaram. Padomājiet, ko teiks cilvēki. Ne uzreiz. Pēc dienas, divām. Ka nobijās. Un es organizatoriem gribētu ieteikt - nevienu ar varu vilkt uz pasākumu nevajag. Negrib, rūpējas par veselību, mēs to sapratīsim. Pietiekoši ir gribētāju. Tūkstošiem un tūkstošiem cilvēku grib, lai šis pasākums notiek," skaidroja Aleksandrs Lukašenko.

Krievijā 75 gades svinību ievads sākās jau pirms gada - ar lielgabalu dārdiem un uguņošanu Sarkanajā laukumā atzīmēja padomju karaspēka ienākšanu Austrumeiropas galvaspilsētās. Salūtu izšāva arī 13. oktobrī, kad hitlerieši esot padzīti no Rīgas. Vēsturnieki gan to sauc par padomju propagandas meliem - tolaik vācieši no Rīgas centra bija aizmukuši. Tieši tādēļ arī nav foto, kas liecinātu par sīvām ielu cīņām galvaspilsētā. Vairāku valstu ārlietu ministrijas to galvaspilsētu okupācijas svinīgu atzīmēšanu Maskavā sauca mazākais par nepatīkamu žestu. Un priekšvēstnesi Krievijas centieniem turpināt parrakstīt vēstures faktus, lai sabiedrībā nostiprinātu tai neapstrīdamas kara uzvarētājas lomu un statusu. Un ja kādi vēstures fakti tam traucē, tos iespējams pielabot pēc vajadzības.

Gatavojoties 9. maijam Krievijā jau pirms gada ziņu aģentūras Rossija Sevodnja paspārnē tika izveidots pat jauns TV kanāls POBEDA, jeb "uzvara".

9. maija atzīmēšana ar armijas parādi un vissavienības svētkiem sākās Brežņeva laikos no 1965. gada. Kā savā darbā par svētku dienām un rituāliem Krievijā raksta Latvijas universitātes pētnieki - šī diena "pakāpeniski pārtapa par padomju iekārtas vienīgo       leģitimācijas argumentu. Tika uzsvērts, ka tieši Uzvaras dēļ bija vērts dibināt padomju valsti un "celt" sociālismu. Uzvara kā simbols arī tika izmantota, lai attaisnotu, piemēram, milzīgās armijas uzturēšanu, valsts ekonomikas militarizēšanu, kodolbruņošanās sacensību."

Jaunus apmērus un mērogus 9. maijs ieguvis Putina režīma laikā. Uzvaras diena tiek izmantota arī tautiešu mobilizācijai citās valstīs. Vienkārša matemātika liecina - ja kara beigas ar ieročiem rokās piedzīvoja tobrīd padsmitnieki, tad viņiem šobrīd ir vismaz 90 gadu. Veterāni pamazām nomirst un svinību grandiozums draudēja izplēnēt. Tāpēc ideologi izdomāja akciju "Nemirstīgo pulks". 

Pirms pašvaldību vēlēšanām 2009. gadā Pirmā Baltijas kanāla raidījumos intensīvi informēja par Nila Ušakova svaigi veidotās biedrības "9.maijs.lv" aktivitātēm. Agrākais šī kanāla žurnālists Ušakovs pateicoties šādai Saskaņas reklamēšanai, kļuva par Rīgas mēru. Pēdējo reizi, esot amatā pirms gada, Uzvaras laukumā sanākušos Ušakovs uzrunāja tikai krieviski.

Dažādas prokremliskas domubiedru grupas pat sagājušas ragos, iekšējos konfliktos cenšoties Maskavai pierādīt, kurš ir galvenais veterānu atmiņas uzturētājs Latvijā. Tā strīdi pirms četriem gadiem radās starp Nemirstīgā pulka gājiena rīkotājiem. 

Politika un kašķi Rīgas domē iedzinuši ķīli agrāko sabiedroto starpā. Ušakova dibināto biedrību "9.maijs.lv" vada Vadims Baraņņiks. Viņu no Saskaņas rindām izmeta. Janvārī kādā Lubānas ielas dzīvoklī piereģistrēta jauna biedrība ar ļoti līdzīgu nosaukumu "9may.eu". Valdē cits Saskaņietis Maksims Tolstojs. Viņš Melu teorijai, vēl esot amatā Rīgas domē, nespēja paskaidrot, kāpēc šī biedrība dibināta, kur tā ņems naudu un vai tai varētu būt sakars ar nu Eiropas līmenī strādājošo Ušakovu. 

Kā savā pēdējā pārskatā raksta Satversmes aizsardzības birojs - īpaši rūpīgi jāvērtē tas, kādas publiskās aktivitātes notiek par un ap Otrā pasaules kara padomju gados izveidotām piemiņas vietām.

Krievijas pretreakcija par plāniem, tās, piemēram, nojaukt, esot ļoti agresīva. To var redzēt Čehijā, kuru vada Kremlim draudzīgais Prezidents Milošs Zemans. Prāgā pašvaldība nolēma noņemt PSRS maršalam Ivanam Koņevam veltītu statuju. Krievija uz to reaģēja ļoti asi. Putins izdeva likumu, kas paredz kriminālatbildību par Otrā pasaules kara memoriālu nojaukšanu vai bojāšanu. Un tas attiecas arī uz citu valstu amatpersonām.

Konfliktam attīstoties, Prāgas mērs paziņoja, ka viņam ir bažas par savu dzīvību. Mēra drošību pastiprināti nu uzrauga policija un miesassargi. Parādījās neoficiālas ziņas, ka Čehijā ieradušies kādi Krievijas specdienestu cilvēki ar mērķi viņu noindēt. Oficiāla apstiprinājuma šīm ziņām gan joprojām nav.

Portālā Manabalss.lv ir savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai Saeimai ierosinātu spriest par 9. maija simbola Rīgā Uzvaras pieminekļa demontāžu. Priekšlikums ir nodots apspriešanai divās Saeimas komisijās. Pagaidām partijas vārdos sola nesekot Čehijas piemēram un ieklausās drošības iestāžu ieteikumos - neradīt iemeslu Krievijas pretreakcijai.

Video: "Melu teorija" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu