Foto un video ⟩ Vaidavas pusē kādās lauku mājās iemitinājusies pūču saime (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Liene Kārkliņa

"Ikrīta skats pa logu uz stirnu bukiem un lapsām nu papildināts arī ar skatu uz mazajiem pūču bērniem un viņu mēģinājumiem sākt lidot," tā portālam "Apollo" pastāstīja lasītāja, kas dalījās ar pūcēnu foto un video no Vaidavas puses.

Video: Pūces Vaidavas pusē

Sieviete atklāj, ka no sākuma vienu pūcēnu pamanījusi zālājā, tad sākusi pētīt apkārtni un ievērojusi vēl vienu pūces atvasi dobumā. "Neesmu droša, vai visi [pūcēni] ir no viena metiena, jo parasti pūcēm esot divi mazuļi."

Ornitologs Agnis Bušs portālam "Apollo" norāda, ka "šādā gadījumā, ja redz pūču mazuļus, vajag darīt neko jeb precīzāk - netraucēt putniem augt un ļaut vecākiem par tiem parūpēties.

"Svarīgi atcerēties, ka šo pūču mazuļu vecāki ir turpat netālu un par tiem rūpējas. Nekādā gadījumā

nedrīkst nest mazuļus kaut kur projām, jo tādā veidā tie brutāli tiktu atņemti vecākiem. Vienīgais izņēmums būtu, ja cilvēka vai kāda mājdzīvnieka (suņa, kaķa) dēļ putns būtu acīmredzami savainots," atklāj Bušs.

Foto: Vaidavas pusē kādās lauku mājās iemitinājusies pūču saime

Pūces iemitinājušās starp teju 30 metrus augstiem kokiem. Esot manīta arī pūcēnu mamma, kas bijusi tramīga, tāpēc to bijis grūtāk "noķert kadrā".

Pūču pētnieks Andris Avotiņš portālam "Apollo" atklāja, ka Vaidavas pusē redzētie mazuļi ir no meža pūces sugas. 

Meža pūce ir sastopama lielākajā daļā Eirāzijas un ir visbiežāk sastopamā pūču suga Latvijā. Suga var būt sastopama gan pilsētās un ciemos, gan lauku ainavā, gan pie viensētām, tomēr lielākā blīvumā – dažādās mežaudzēs.

"Latvijā šobrīd ir konstatētas 13 pūču sugas, no šīm sugām daļa ir reti viesi, bet sešas sugas daudz maz regulāri ligzdo. Retākās sugas izvairās un baidās no cilvēka, cilvēks viņiem šķiet lielākais ļaunums, mīļākās sugas pielāgojas," norāda Avotiņš, atklājot, ka retākajām sugām populācijas ir vien no 8 līdz aptuveni 24 pāriem, kas pie mums ligzdo."

Latvijā visbiežāk sastopamās sugas ir ausainā un meža pūce. "Tās ir divas no visbiežāk sastopamajām pūcēm, kuras ir radušas dzīvot cilvēka tuvumā. Ausainā pūce izteikti, meža pūču ligzdas cilvēku tuvumā arī ir novērotas."

Video: Pūces Vaidavas pusē

Pūču pētnieks uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst ņemt rokā atrastos pūcēnus vai aiztikt pūču ligzdas.

Putni un Covid-19

Ornitologs Bušs, jautāts, vai Covid-19 radītie ierobežojumi jebkā ietekmē putnu populācijas, atbild:

"Ja runājam par kopējo putnu uzvedību, tad apdzīvotās vietās ietekme uz putniem varētu būt pozitīva samazinātās cilvēku aktivitātes dēļ - putniem ir drošāk izvēlēties ligzdošanas vietas.

No otras puses ietekmi jūt tie putni, kas pieraduši pie no cilvēkiem iegūstamās pārtikas (īpaši pilsētas centrā), piemēram, zvirbuļi un baloži. Cilvēki vairs tik daudz neēd ārā, tāpēc ir arī mazāk ēdienu pārpalikumu."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu