Policija bažījas, ka iedzīvotāji pārpratīs ārkārtējā situācijā atvieglotos ierobežojumus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policija. Ilustratīvs attēls
Valsts policija. Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Valsts policija (VP) bažījas, ka Latvijas sabiedrība pārpratīs no šodienas spēkā esošos atvieglotos ierobežojumus ārkārtējā situācijā, šodien Latvijas Pašvaldību savienības videokonferencē "Pirmās krīzes mācības un Valsts civilās aizsardzības plāns" atzina VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins. 

Ierobežojumu atvieglošana vai pastiprināšana ir epidemiologu ieteikums, taču policijai radot bažas tas, ka cilvēki jauno situāciju var pārprast un uzskatīt, ka situācija ir mainījusies, līdz ar to neievēros līdzšinējo uzvedības modeli. Tas var radīt risku, ka Latvijas sabiedrībai var nākties atgriezties pie sākotnēji noteiktajiem ierobežojumiem, skaidroja Grišins.

"Mums rada bažas tas, ka cilvēki var pārprast, ka epidemioloģiskā situācija ir strauji mainījusies, lai gan patiesībā globāli nekas nav mainījies. Mūsu vidū ir šī slimība un tā ir tikpat infekcioza. Jā, varbūt tagad mazāk cilvēki tiek aplipināti, taču cilvēki var pārprast un uzskatīt, ka viss tagad beidzies un sāks neievērot līdzšinējo uzvedības modeli," uzsvēra Grišins.

Viņš arī atgādināja, ka policija kalpo kā instruments, lai iedzīvotājiem atgādinātu par to, kā rīkoties pareizi.

"Esmu pārliecināts, ka lielākā daļa cilvēku apzinās par nepieciešamību turpināt ievērot līdzšinējo uzvedības modeli. Ja lauzīsim savu uzvedības modeli un to, ko esam panākuši slimības mazināšanā, tad atgriezīsimies vēl sliktākā vai sākotnējā stāvoklī," piebilda Grišins.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar valdības norādījumiem un Satiksmes ministrijas rīkojumu no 12.maija sabiedriskajā transportā jālieto mutes un deguna aizsegs, tādējādi pēc iespējas mazinot Covid-19 izplatības riskus. Brauciena laikā muti un degunu varēs aizsegt ar šalli, lakatu vai mājās šūtu sejas masku.

Tāpat līdz ar Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu tiek atļauti pasākumi līdz 25 cilvēkiem, savukārt to maksimālais pieļautais ilgums iekštelpās ir trīs stundas, kamēr uz āra pasākumiem laika limits neattiecas.

Valdība lēmusi arī par citu noteikto ierobežojumu mazināšanu.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu