Valsts 23 gadus pēc Talsu traģēdijas maksās 15 000 eiro kaitējuma atlīdzību cietušajam (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Izpildot tiesas spriedumu, valdība otrdien nolēma piešķirt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) 15 375 eiro, lai segtu kaitējuma atlīdzību 1997. gadā Talsu traģēdijā cietušam cilvēkam.

Finanšu ministrijai līdzekļus piešķirs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Lieta tiesā tika saņemta 2015.gada 27.februārī. Savukārt šogad februārī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa nosprieda piedzīt no Latvijas valsts Iekšlietu ministrijas VUGD personā par labu Mārim Haselbaumam atlīdzību par nemantisko kaitējumu 15 000 eiro apmērā un tiesāšanās izdevumus 375 eiro. Tiesa gan noraidīja prasību daļā par 185 000 eiro piedziņu.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas spriedums 11.martā ir stājies likumīgā spēkā.

IeM norāda, ka līdzšinējā tiesu prakse citās Talsu traģēdijas lietās ir nemainīga, proti, piedzenot no Latvijas VUGD personā atlīdzību par morālo kaitējumu 30 550 eiro līdz 76 376 eiro apmērā. Summa bijusi atkarīga no kaitējuma smaguma un iegūtās invaliditātes.

IeM norāda, ka lietā jau sākotnēji nebija strīda, ka ar sekām, kas iestājās 1997.gadā Talsos organizētajos ugunsdzēsēju un policijas svētkos, kuros smagus miesas bojājumus guva Haselbaums, ir nodarīts morālais kaitējums, par ko pienākas atlīdzība, un ka atbildība par notikušo jāuzņemas valstij VUGD personā. Šajā daļā VUGD pieteikumu atzina un lūdza noteikt atlīdzinājumu pēc tiesas ieskata.

1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu