Ģirģens prasa Mūrniecei paskaidrot e-Saeimas iepirkumu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV) aicina Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK) skaidrot Saeimas attālināto sēžu organizēšanai nepieciešamā tehnoloģiskā risinājuma jeb e-Saeimas iegādi, aģentūru LETA informēja "KPV LV".

Politiskais spēks prasa skaidrot, kāpēc "ārkārtējās situācijas aizsegā" par attālināto sēžu risinājuma iegādi noslēgts līgums ar SIA "I". "KPV LV" pārstāvji apgalvo, ka uzņēmums 2019. gadā nav veicis saimniecisko darbību un šogad vien aprīlī pirms līguma slēgšanas palielinājis pamatkapitālu.

E-Saeimas iepirkums veikts bez ierastās procedūras, pamatojoties uz ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli, norāda "KPV LV". "Par šo iepirkumu aicināšu atbildīgo Saeimas Administrāciju un Saeimas Prezidiju atskaitīties nākamās nedēļas Saeimas komisijas sēdē," sola Ģirģens.

Politiķis esot izbrīnīts par izvēlēto sadarbības partneri, tāpēc esot jāvērtē, cik pamatoti tika noslēgts līgums ar uzņēmumu, kurš pērn neesot veicis iemaksas valsts budžetā un nav veicis saimniecisko darbību, bet īsi pirms līguma slēgšanas ir palielinājis pamatkapitālu, pauž politiķis.

"Šie un līdzīgi gadījumi neliecina par saimniecisku rīcību un sniedz pamatu uzdot virkni jautājumu atbildīgajiem ierēdņiem un tos uzraugošajam Saeimas Prezidijam. Saeima ir tā vieta, kurai ir jārāda priekšzīme valstij kā krietnam un gādīgam saimniekam," pauž Ģirģens.

Politiķis uzskata, ka par šo uzņēmumu nav atrodama plašāka publiska informācija, un pauž, ka līdz ar ar neesot pārbaudāms, cik uzņēmums ir "uzticams un pieredzējis izpildīt pasūtījumus".

Kā ziņots, E-Saeimas tehnoloģisko risinājumu izstrāde ir uzticēta pagājušā gada rudenī dibinātam uzņēmumam "I", kura vienīgais īpašnieks ir Kirils Solovjovs, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Interneta blogos Solovjovs vietām pieteikts kā "Latvijas redzamākais hakeris", jo viņš sniedz pakalpojumus, kas saistīti ar IT drošību, datu ieguvi un analīzi.

Solovjovs aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka viņa komanda iepriekš ir strādājusi, septiņus gadu laikā "nodrošinot augstākās klases IT drošības, konsultāciju, izstrāžu un apmācību pakalpojumus Latvijas tirgū".

Viņš atzīmēja, ka šī nav pirmā reize, kad "Possible Security" sadarbojas ar valsts sektoru dažādu IT jautājumu risināšanā. Pēc viņa sacītā, uzņēmuma vērtība un sadarbības princips ir nodrošināt klienta IT sistēmu drošību un to nepārtraukti paaugstināt.

"IT rīka izstrādē izaicinājums ir precīzi uztvert klienta vajadzības un vēlmes, taču Saeimas sēdes norisi detalizēti reglamentē Saeimas Kārtības rullis, tādējādi ir skaidrs, kas tieši no mums tiek sagaidīts," atklāja IT pārstāvis.

Viņš pauda, ka izstrādes procesā piedalās arī Saeimas Administrācijas komanda, sniedzot būtisku atbalstu. "Tāpat svarīgs veiksmes faktors ir mūsu komanda, kurā apvienojušies gan eksperti ar padziļinātām zināšanām par Saeimas darbību, gan vieni no labākajiem IT speciālistiem," piebilda Solovjovs.

Solovjos uzsvēra, ka risinājumam ir jābūt drošam, ērtam, intuitīvam un nepārprotamam, kā arī piemērotam cilvēkiem ar ļoti dažādām datora lietošanas prasmēm un paradumiem. Viņš atklāja, ka uzņēmums piesaistījuši apakšuzņēmēju "Turn Digital". Kopā ar šī uzņēmuma speciālistiem saskarne jau tika testēta ar vairākiem Saeimas deputātiem, lai pārliecinātos par tās ērtumu. 

Tāpat viņš norādīja, ka rīka izstrādē tika ievērotas visas piekļūstamības prasības, un tas ir piemērots arī cilvēkiem ar invaliditāti, integrējot tajā speciālas navigācijas iespējas, krāsu kontrastus, aprakstošos tekstus.

Pēc viņa apgalvotā, sistēmai nodrošināts drošības līmenis, kas atbilst starptautiskiem standartiem un valsts normatīvo aktu prasībām, izstrādē ir pielietoti efektīvākie drošības risinājumi. 

"Mēs strādājam intensīvi, apzinoties, ka risinājums, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo situāciju, ir nepieciešams steidzami, rēķinoties ar nospraustajiem termiņiem. Tas bija zināms, jau uzņemoties šo projektu. Ir mobilizēti resursi, lai līgumā paredzēto varētu izpildīt termiņos," sacīja Solovjovs.

Attālināto Saeimas sēžu norises ieviešana un uzturēšana pusgadu izmaksās 59 230 eiro, no kuriem ieviešanas izmaksas plānotas 34 122 eiro, bet uzturēšanas izmaksas sešos mēnešos - 25 108 eiro. 

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu