Stradiņa slimnīcā plāno nodrošināt ātros Covid-19 testus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīžu paraugi.
Covid-19 analīžu paraugi. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ātros Covid-19 noteikšanas testus plānots izmantot arī Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, un notiek diskusijas arī par to pielietošanu reģionos, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē norādīja Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta vadītāja Antra Valdmane.

Viņa sacīja, ka valsts iestādes veic pakāpeniskus soļus, lai atgrieztos normālā dzīvē, bet pandēmija vēl nav atcelta, tāpēc svarīgi, lai sabiedrība ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības.

Viņa arī informēja, ka Covid-19 ātrie testi pamatā patlaban pieejami Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, taču ir plāns, ka šādus testus veiks arī tiem pacientiem, kas iestāsies Stradiņa slimnīcā. Plānots, ka slimnīca jau šonedēļ saņems iekārtu testu veikšanai.

Tāpat tiekot diskutēts par to, lai testi būtu pieejami arī Daugavpilī, Liepājā un Valmierā. "Mēs risinām jautājumu par to, kā šos stacionārus varētu apgādāt ar tehnoloģiju un ierīcēm, lai šos testus varētu veikt," piebilda Valdmane.

Jau ziņots, ka valdība 23. aprīlī atbalstīja iespēju Latvijā sākt izmantot ātros molekulāri bioloģiskos jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 testus.

Tas dos iespēju analīžu rezultātus saņemt slimnīcām īsākā laikā, piemēram, ja pacientam nepieciešams veikt steidzamu operāciju.

VM iepriekš skaidroja, ka Latvijā laboratorijās patlaban izmanto Covid-19 testus, kuriem laboratorijas testēšanas process aizņem no trīs līdz sešām stundām. No šiem testiem nav plānots atteikties un tos izmantos arī turpmāk, tomēr patlaban ir rasta iespēja Latvijā izmantot arī testus, kur testēšanas process aizņems 45 minūtes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu