Pabriks un Dumpis izceļ iedzīvotāju disciplinētības nopelnus Covid-19 ierobežošanā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA/"Apollo" kolāža

Latvijas sabiedrības disciplinētība spēlējusi lielu lomu Covid-19 izplatības ierobežošanā Latvijā, trešdien Lielbritānijas domnīcas "The Royal United Services Institute" vebinārā atzina gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), gan veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Pēc Dumpja paustā, sabiedrības līdzdalība un disciplinētība ir augstāka nekā sākotnējos Covid-19 posmos Ziemeļitālijā novērotā.

Tomēr primārais veiksmes aspekts, viņaprāt, bijis agrīni noteiktie drošības pasākumi, kas ieviesti, apzinoties Latvijas veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un pieejamās individuālo aizsardzības līdzekļu rezerves.

Skaidrojot Latvijas testēšanas pieeju, infektologs norādīja, ka patlaban primāri tiek strādāts pie skrīningu veikšanas jeb plašas testēšanas sociālās aprūpes centros un iestādēs, kur prioritāri būtu jāuztraucas par uzliesmojumu agrīnu konstatēšanu. Viens no secinājumiem, kas izriet no šādas pieejas - pastāv liels skaits asimptomātisku pacientu, norādīja Dumpis.

Lūgts nosaukt citas valstis, kas, pēc infektologa domām, ir bijušas veiksmīgas Covid-19 izplatības kontrolēšanā, Dumpis minēja Slovākiju un Gruziju, piebilstot, ka arī Grieķija, kur līdzīgi kā Latvijā veselības aprūpes sistēma ir relatīvi vāja, ir virzījusies mums līdzīgā virzienā. 

Tikmēr aizsardzības ministrs, apkopojot faktus par Covid-19 izplatību Latvijā, vēstīja, ka liela nozīme Covid-19 izplatības ierobežošanā bija valdības paļaušanās uz epidemiologu un infektologu ieteikumiem, relatīvi mazā populācija un sabiedrības disciplinētība.

Būtisku faktoru vidū Pabriks minēja arī Latvijas ģeopolitisko situāciju, kas, kā uzsvēra ministrs, jau pirms Covid-19 parādīšanās lika domāt plašāk un ārpus ierastajiem rāmjiem. Tāpat viņš minēja IT tehnoloģiju pieejamību, kas palīdz nodrošināt institūciju un uzņēmumu darbību arī pandēmijas laikos.

Kā vēstīts, aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāts tikai viens jauns Covid-19 saslimšanas gadījums, taču viens inficētais miris. 

Vakar aizsaulē devies kāds pacients vecumā no 85 līdz 90 gadiem, kurš bija inficējies ar šo slimību, bet kuram bijušas arī vairākas citas hroniskas saslimšanas. Tādējādi kopumā Latvijā līdz šim mirušas 19 ar Covid-19 saslimušas personas jeb 2% no atklātajiem inficētajiem.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 2199 Covid-19 testi, no kuriem tikai viens bijis pozitīvs. Latvijā kopumā līdz šim ir veikti 81 246 izmeklējumi uz Covid-19, no kuriem pozitīvs bijis 951 tests jeb nepilni 1,2% gadījumi no kopskaita.

Pēdējās diennakts laikā stacionēts viens pacients ar Covid-19. Kopā stacionāros pašlaik ārstējas 31 pacients, no kuriem 29 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet divi - ar smagu. Savukārt no stacionāriem līdz šim kopumā izrakstīti 111 pacienti.

No Covid-19 Latvijā līdz 12.maijam Latvijā bija izveseļojušās apmēram divas trešdaļas jeb 627 no saslimušajiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu