Lietuvas valdība atceļ prasību valkāt sejas maskas ārā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Lietuvas valdība noteikusi jaunus atvieglojumus Covid-19 dēļ noteiktās karantīnas režīmā, cita starpā jau no ceturtdienas atceļot līdz šim obligāto prasību valkāt sejas maskas arī ārā.

Turpmāk tai būs tikai ieteikuma raksturs, izņemot tādas vietas un norises, kur cilvēki pulcējas lielākā skaitā - tirgus laukumus, sabiedriskā transporta pieturvietas, publiskus pasākumus vai ekskursijas.

Maskas joprojām būs obligātas sabiedriskajās telpās, izņemot ēdienreizes sabiedriskās ēdināšanas iestādēs un sportošanu.

Parkos un citās sabiedriskās vietās brīvā dabā cilvēki turpmāk varēs uzturēties vienkopus nevis pa diviem, kā bija noteikts līdz šim, bet pa pieciem, ievērojot distancēšanos un vairoties no tieša fiziska kontakta.

Ēdināšanas iestādēm no pirmdienas, 18.maija, būs atļauts uzņemt apmeklētājus arī iekštelpās. Līdz šim Lietuvā drīkst darboties tikai āra kafejnīcas, bāri un restorāni un atļauts arī gatavot ēdienu līdznešanai.

Iecerēts, ka no 25.maija skolās varēs atgriezties jaunāko klašu skolēni un nākt uz konsultācijām izlaiduma klašu audzēkņi, no 1.jūnija atsāksies mācības arī vecāko klašu skolēniem, bet pašām izglītības iestādēm saziņā ar to dibinātājiem un kopienām būs jālemj, kā turpmāk rīkoties - turpināt attālinātas nodarbības, pilnībā atsākt mācības klātienē, vai arī izvēlēties jauktu darba formu.

Nolemts atļaut arī vasaras nometņu darbību, un premjerministrs Sauļus Skvernelis solījis palielināt tām atvēlētos līdzekļus, izmantojot finansējumu, kas bija domāts vairākiem citiem pasākumiem, kuri tagad atlikti.

Daļa valdības noteikto atvieglojumu saistīti ar izmaiņām pārvietošanās kārtībā starp Lietuvu, Poliju, Latviju un Igauniju. Kā ziņots, jau no pirmdienas Lietuvā darba, biznesa vai studiju nolūkā var iebraukt Polijas pilsoņi un no piektdienas būs atļauts brīvi ieceļot Igaunijas un Latvijas pilsoņiem, bet jaunajā valdības lēmumā šī atļauja attiecināta arī uz visām šajās valstīs likumīgi dzīvojošajām personām.

Ar ārlietu ministra atļauju Lietuvā drīkstēs iebraukt arī ārvalstu žurnālisti.

No 30.maija būs atļauts atsākt profesionālā sporta sacīkstes bez skatītājiem. No tā paša datuma varēs notikt arī publiski pasākumi un personiski svētki gan brīvā dabā, gan telpās, ja to dalībnieku skaits nepārsniedz 30 un tiek ievērotas distancēšanās prasības.

Komentējot valdības lēmumu, premjers aicinājis cilvēkus ievērot ieteikumu par masku valkāšanu arī turpmāk, norādot, ka par samērā sekmīgu Covid-19 ierobežošanu lielā mērā var pateikties sabiedrības disciplinētībai.

Vispārējā karantīna, kas Lietuvā tika ieviesta 16.martā, pagaidām pagarināta līdz 31.maijam, bet veselības ministrs Aurēlijs Verīga izteicies, ka tā tiks pagarināta arī pēc tam un, iespējams, paliks spēkā "diezgan ilgi".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu