No 2021. gada rudens izglītība latviešu valodā būs jānodrošina visos pašvaldību bērnudārzos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērnudārzs un rotaļlieta. Ilustratīvs foto.
Bērnudārzs un rotaļlieta. Ilustratīvs foto. Foto: CSABA KRIZSAN / EPA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumos, kas visām pašvaldību pārziņā esošām pirmsskolas izglītības iestādēm uzliek par pienākumu nodrošināt programmas pieejamību valsts valodā.

Līdz ar parlamenta balsojumu grozījumu veikti Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) pauda, ka līdz ar grozījumiem vairs neveidosies situācijas, kad kādā pašvaldības bērnudārzā izglītības pakalpojums būs pieejams tikai krievu valodā.

Iepriekš Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā atbalstītie grozījumi Vispārējās izglītības likumā arī nosaka, ka izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, jāsniedz atbalsts latviešu valodas apguvei tiem bērniem, kuriem tas nepieciešams - tostarp bērniem, kuriem latviešu valoda nav dzimtā.

Savukārt grozījumi Izglītības likumā paredz, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nodrošina elektronisku bērnu reģistrācijas un uzskaites sistēmu, kurā vecāki vai personas, kas realizē aizgādību, var elektroniski pieteikt bērnu pirmsskolas izglītības programmu apguvei. Sistēmā iecerēts reģistrēt bērnus vecumā no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai.

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem, pirmsskolas izglītības iestādēm apmācības valsts valodā obligāti jānodrošina ar 2021.gada 1.septembri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu