Pabalstu par darbnespēju Covid-19 dēļ varēs saņemt līdz šī gada nogalei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sejas maska. Ilustratīvs attēls
Sejas maska. Ilustratīvs attēls Foto: Amir Cohen / REUTERS

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma valdības iesniegtos grozījumus likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", ar kuriem pagarināta iespēja saņemt slimības pabalstu līdz 31. decembrim par Covid-19 slimības dēļ izsniegtu darbnespējas lapu.

Līdzšinējais termiņš pabalsta saņemšanai ir 30. jūnijs.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem aprīlī vidējais apmaksāto dienu skaits iepriekšminētajos gadījumos uz vienu cilvēku bija 10,9 dienas, savukārt piešķirtā pabalsta vidējais apmērs dienā bija nedaudz virs 36 eiro. Šo pabalstu izmaksai kopā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli VSAA kopumā bija nepieciešami 329 625 eiro.

Ņemot vērā augstākā minēto pagarinājumu, būs nepieciešami papildu līdzekļi atbalsta mehānisma nodrošināšanai. Atkarībā no gaidāmā personu skaita un pabalsta saņemšanas ilguma kopējās izmaksas tiek lēstas no 2,9 miljoniem eiro līdz 285,3 miljoni eiro.

Personai, kurai tiek izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā no šī gada 22.marta, slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darbnespējas otrās dienas. Slimības pabalsta izmaksu visu šo laiku sedz valsts, tādējādi Covid-19 krīzes laikā nākot pretī darba devējiem.

Veselības ministrijā informējusi, ka aprīlī piešķirti 833 ar Covid-19 saistīti slimības pabalsti, kamēr kopējais apmaksāto slimības dienu skaits šiem cilvēkiem bija 9082 dienas.

Pieņemtie grozījumi arī nosaka atbalsta sniegšanu tām personām, kurām izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā un kuras līdz ar to pašlaik ir pārsniegušas slimības pabalsta kopējo izmaksas termiņu. 

Noteikts, ka līdz šā gada 31.decembrim slimības pabalsta izmaksas periodā (ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu periodā) neieskaitīs darbnespējas dienas, par kurām personai izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā. 

Labklājības ministrijā skaidro, ka izvērtējot Covid-19 tālāko attīstību un radītās sekas, nākotnē var tikt lemts par nepieciešamību likumprojektā noteiktā termiņa pagarināšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu