Infektologs: Atsākoties Baltijas valstu iedzīvotāju brīvai ceļošanai, no epidemioloģiskā viedokļa problēmu nav (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Sintija Zandersone/LETA

No epidemioloģiskā viedokļa nav redzamas lielas problēmas, atsākoties Baltijas valstu iedzīvotāju brīvai ceļošanai, tomēr ir ārkārtīgi svarīgi, lai simptomu sajušanas gadījumā persona nekavējoties vērstos pie ārsta, negaidot atgriešanos savā valstī, un par to tiek diskutēts, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš uzsvēra, ka patlaban visās Baltijas valstīs jauno Covid-19 gadījumu skaits katru dienu biežāk ir zem desmit, kas ir ļoti neliels skaits. Viņš vērtēja, ka valstu situācijas ir vienādas, neskatoties uz to, ka pirms mēneša Igaunijā situācija bija daudz sliktāka.

"Līdz ar to no epidemioloģiskā viedokļa lielas problēmas es neredzu, ka mēs brauktu viens pie otra," norādīja infektologs.

Tomēr viņš atzina, ka problēmas varētu rasties ar to, ka cilvēki neizprot, kādi kurā valstī ir ierobežojumi, kā arī ar to, ka nevar laikus vērsties pie ārsta un veikt analīzes.

"Ja, piemēram, lietuviešu tūrists ir kaut kur Kurzemē un jūt slimības simptomus, būtu ārkārtīgi svarīgi, lai viņš nekavējoties veiktu izmeklējumus Latvijā, nevis sagaidītu, kamēr tiek atpakaļ uz Lietuvu. Par to arī tiek diskutēts, kādā veidā atvieglot šo diagnostiku, medicīniskās aprūpes sniegšanu un epidemioloģisko izmeklēšanu. Tā kā zināmas problēmas mums būs," atzina Dumpis, minot arī satiksmes autobusus un citus riska faktorus.

Viņš atzina, ka pēdējās detaļas nezina, bet noprot, ka gadījumā, ja tik šķērsota kaimiņvalsts robeža, īsziņā atnāks informācija par ierobežojumiem konkrētajā valstī, kā arī to, kur zvanīt un vērsties, ja ir kādas problēmas. Tomēr viņš uzsvēra, ka nevar šo informāciju apstiprināt, vien zina, ka tādas sarunas notiek.

Tomēr pagaidām infektologs domā, ka sadarbība trīs Baltijas valstu starpā varētu būt ļoti laba. "Bažas būtu par to, ja atvērtu Poliju vai Somiju," viņš pieļāva.

Kā ziņots, kopš pusnakts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie un personas ar uzturēšanās atļaujām var brīvi ceļot starp visām trim Baltijas valstīm, liecina valstu ārlietu ministriju sniegtā informācija.

Ceļotājiem gan jāatceras, ka katrā Baltijas valstī Covid-19 pandēmijas dēļ ir noteikti dažādi ierobežojumi.

Minētā Baltijas valstu vienošanās par iedzīvotāju braucieniem neietekmē citu valstu noteiktos ieceļošanas ierobežojumus Latvijas valstspiederīgajiem.

Lai parakstītu saprašanās memorandu par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu starp Latviju, Igauniju, Lietuvu autotransportam, dzelzceļa, gaisa un jūras transportam un sadarbību Covid-19 krīzes laikā, šodien Rīgā ieradīsies arī Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu