Covid-19 dīkstāve rada bažas par citas bīstamas slimības iespējamu uzliesmojumu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Sporta klubu un viesnīcu dušas ir potenciāli bīstamas, jo ilgās dīkstāves dēļ ūdens aprite bijusi minimāla, un caurulēs var būt savairojušās bīstamās baktērijas, kas var izraisīt saslimšanu ar tā saukto leģionāru slimību, vēsta TV3 Ziņas.

Eksperti iesaka sporta klubu un viesnīcu pārstāvjiem vismaz 15 minūtes notecināt ūdeni no katra ūdenskrāna.

"Koronavīrusa pandēmija var padarīt slimas arī mājas" – ar šādu virsrakstu publicēts Pasaules ekonomikas foruma ekspertu pētījums.

Ilgās dīkstāves dēļ cilvēkiem kaitīgās baktērijas varētu būt sakrājušās gan ofisu, gan sporta klubu un viesnīcu ūdenscaurulēs. Latvijā ekspertiem lielākās bažas tieši par sporta klubiem un viesnīcām. Sportošana pamazām atsākas, bet reti kurš klients aizdomājas, ka caurulēs šajā laikā ūdens, visticamāk, sastāvējies un potenciāli ir bīstams, atklāj TV3 Ziņas.

Visbīstamākais ir tieši aerosols, proti, mazās ūdens daļiņas. Nav skaidrs, cik ilgs laiks dušā jāpavada, lai pastāvētu risks saslimt ar legionellu. Daži saslimst uzreiz, citiem, pat mazgājoties ilgi, nekas nekait.

Leģionāru slimība, – ja neārstē, tad ir ļoti lielas iespējas nomirt. Otra slimība, – pontiakas drudzis, kas pāriet pats no sevis.

"Ar legionellām ir dīvaina situācija. Visi, kas to ieelpo, leģionāru slimību, potenciāli letālu pneimojinu, saslimst 5%. Otra slimība, gripai līdzīga, kas pāriet pati no sevis, ar to saslimst 80% cilvēku, un neviens nezina, kāpēc cilvēkiem attīstās viena vai otra slimība. Var gadīties, ka ieejat telpā, kurā kāds bijis dušā, pilieniņi ir gaisā. Piemēram, apkopēja var inficēties," raidījumam skaidro "Bior" direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa.

Lai atbrīvotos no legionellas riskiem, sastāvējies ūdens jānolaiž.

"Pirmais, un vislētākais – notecināt krānus ne mazāk kā 10 līdz 15 minūtes, lai ūdens, kas bijis stagnācijā, aiztek, un aizvelk līdzi visu to, kas ir bijis, nostiprinājies uz cauruļvadu sieniņām," norāda Valciņa.

Tiesa gan, šādi drošības pasākumi jau tā krīzes novājinātajiem uzņēmumiem pamatīgi "sitīs pa kabatu". Piemēram, viesnīcām, kurās ir daudz numuriņu.

"Jā, tas ir liels patēriņš. Šajā situācijā tas ir nopietns ieguldījums sabiedrības veselībā. Plus, leģionāru slimību ar Covid-19 testu atrast nevar, cilvēks būs slims, bet nemeklēs palīdzību," uzsver Valciņa.

Par leģionāru slimību satraukums ASV – tieši šajā valstī slimība arī ieguva savu nosaukumu, kad 1970. gados kara veterānu kopā sanākšana viesnīcā Pitsburgā izvērtās par traģisku notikumu, saslima 182, nomira 29 cilvēki.

Lai diagnosticētu, vai pacienta slimību izraisa legionellas, nepieciešams veikt īpašus testus, savukārt saslimšanu ārstē ar īpašām antibiotikām, vēstī TV3 Ziņas.

Video: Raidījuma TV3 Ziņas sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu