Jūras ērgļu ģimenei Durbē skumja diena - bojā iet viens no mazuļiem (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūras ērglis ligzdā Durbē
Jūras ērglis ligzdā Durbē Foto: Latvijas Dabas fonds

Svētdienas, 17. maija, rītā, jūras ērgļu cāļu skaits ligzdā Durbē diemžēl samazinājās. Vecākie jūras ērgļu "bērni" jaunāko ģimenes locekli izgrūda no ligzdas, kā rezultātā tas gāja bojā, sociālajā tīklā "Facebook" vēstī Latvijas Dabas fonds.

"Jaunākais cālis, kurš jau tā bija sīkāks un vārgāks nekā pārējie, neizturēja konkurences cīņā, un viens no vecākajiem mazuļiem to izgrūda no ligzdas.

Trešais mazulis izšķīlās vairākas dienas pēc pirmajiem, līdz ar to tam jau sākotnēji bija mazāk priekšrocību dabiskajā atlasē. Trīs ērgļu mazuļi vienā ligzdā – tas ir daudz un ne vienmēr tiem izdodas veiksmīgi izaugt un izlidot," atklāj Dabas fonda pārstāvji.

Latvijas Dabas fonds izsaka līdzjūtību visiem ērgļu ģimenes atbalstītājiem un tiešraides sekotājiem: "Šī ir tiešām skumja diena. Taču vēlreiz atgādinām, ka šie ir dabiski procesi, kas norisinās arī citās ērgļu ligzdās, kuras mēs neredzam."

Pārstāvji norāda, ka viņu "princips ir neiejaukties dabiskajos procesos", tāpēc jaunākais ērglēns netika glābts.

"Ir atsevišķi izņēmuma gadījumi – piemēram, pirms diviem gadiem no ligzdas izkrita jaunais ērglis Knips, kurš bija jau pietiekami liels un dzīvotspējīgs, tāpēc devāmies to glābt un nogādāt ērgļu rehabilitācijas stacijā. Šoreiz, ja cilvēks tuvotos ligzdai, mēs riskētu aizbiedēt abus pieaugušos ērgļus uz vairākām dienām, tādējādi pakļaujot riskam abus pārējos mazuļus."

Jūras ērgļu (Haliaeetus albicilla) pāris, kam ligzdas vērotāji devuši vārdus Milda un Raimis, šo ligzdu apdzīvo kopš 2017. gada. Toreiz izauga divi mazuļi. Pēc ligzdošanas sezonas ligzda pilnībā izjuka, taču jūras ērgļu pāris drīz vien sāka ligzdu atjaunot. Arī 2019. gadā ligzdošana bija veiksmīga, izšķīlās un izlidoja divi mazuļi. Ligzda ierīkota vecas egles galotnē, ko savulaik nolauzis vējš vai sniegs. Lauzuma vietai apkārt apauguši vairāki zari, kas veidoja ligzdas būvēšanai piemērotu žākli aptuveni 30 metru augstumā. Arī 2019. gadā pēc ligzdošanas ligzda nobrukusi, taču ērgļu pāris to atjaunojis. 

Tiešsaistes kamera uzlikta vienā no galotnes zariem 2015. gada janvāra nogalē. Ligzda interesanta ar to, ka ir būvēta eglē, jo egles jūras ērgļi ligzdošanai izvēlas reti, - atrašanas brīdī šī bija tikai ceturtā Latvijā zināmā eglē būvētā ligzda. Aptuveni puse no visām jūras ērgļu ligzdām tiek būvēta priedēs, trešā daļa – apsēs un mazākā skaitā arī bērzos, melnalkšņos un ozolos.

Kameras sistēmu izveidoja Jānis Ķuze, Jānis Rudzītis un Ģirts Strazdiņš. Tās uzturēšanā ir palīdzējuši arī Māris Freibergs, Juris Lauva, Arnis Zacmanis, Leks van Drongelens (Lex van Drongelen) un un Jelle Lips.

Citas LDF tiešraides no ligzdām atrodamas šeit.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu