Brīvības ielas garumā plānots pikets pret VDD ēkas būvniecību Marsa parka vietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Marsa parks

Pilsētvides aktīvisti 28. maijā visas Brīvības ielas garumā plāno organizēt piketu, protestējot pret Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību Brīvības gatvē 207, velotreka "Marss" teritorijā, liecina sociālajā vietnē "Facebook" publicētā informācija.

Plānots, ka protests notikt no Brīvības pieminekļa līdz Marsa parkam un visa ceļa garumā līdz parkam stāvēs piketētāji ar plakātiem rokās.

Lai ievērotu ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus, kas paredz, ka piketā nevar pulcēties vairāk kā 25 cilvēki, piketus pieteikuši 16 dažādi organizatori.

"Piketētāji stāvēs vairāk nekā 10 metrus atstatus un ievēros visas noteiktās prasības," sola aktīvisti.

Piketa mērķis ir vērst uzmanību pilsoniskai aktivitātei par Marsa parku. Akcijā tiks pieprasīts glābt kokus, saglabājot kultūrai un vēsturei nozīmīgo teritoriju. 

Kā ziņots, Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) savā atzinumā pauž, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā Rīgā, bijušā velotreka vietā Brīvības ielā, kas vienīgā atbilst dienesta vajadzībām.

NDK izvērtēja iedzīvotāju iniciatīvu par parka atjaunošanu šajā teritorijā. Parakstu vākšana par iedzīvotāju iniciatīvu tika sākta un norisinājās, pirms tika atslepenota un kļuva publiski pieejama informācija par VDD ēkas celšanu šajā vietā.

NDK formulējusi atzinumu uz sešām lapām, kurā rekomendē turpināt VDD ēkas būvēšanas darbus atbilstoši saskaņotajam būvprojektam. Atzinumā pausta nostāja, ka ēka ir nepieciešama, jo VDD spējas pilnvērtīgi reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem ir viens no valsts nacionālās drošības stūrakmeņiem, no kā atkarīga gan visas valsts, gan atsevišķi katra iedzīvotāja drošība.

Savukārt Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne pauž, ka NDK atzinums esot formāla atrakstīšanās, kurā nav iekļauts neviens jauns arguments.

Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, lai minētajā teritorijā tiktu izveidots parks. Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā". Vēstules autori aicina ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses.

Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD. Iestādē aģentūru LETA informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu