Mūžībā devies kinooperators un producents Alvis Mengots

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Mūžībā aizgājis kinooperators un producents Alvis Mengots, aģentūru LETA informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienībā.

Mengots sācis strādāt Rīgas kinostudijā 1965.gadā un tur izgājis ceļu no strādnieka, tad gaismotāja līdz operatoram inscenētājam. Viņš bija operatora asistents vairāk nekā 40 mākslas filmām, gūstot pieredzi no tādiem meistariem kā kinooperatora Mārtiņa Kleina un režisora Dāvja Sīmaņa.

1987.gadā Mengots pabeidzis studijas Valsts Vissavienības Kinematogrāfijas institūtā (VGIK) Maskavā un ieguvis kinooperatora diplomu.

Kā pavēstīja savienībā, ciešākā radošā sadarbība kinooperatoram izveidojusies ar režisoru Vari Braslu. Mengots bijis operators viņa 1987.gada filmai "Aija" un 1988.gada kinofilmai "Par mīlestību pašreiz nerunāsim", kura saņēmusi Lielā Kristapa balvu. Tāpat viņš bija operators arī 1991.gada filmai "Mērnieku laiki".

2000.gadā Mengots apbalvots ar Lielā Kristapa balvu par operatora darbu Jāņa Streiča filmā "Vecās pagastmājas mistērijas". Mākslinieks strādājis arī dokumentālajā kino un televīzijā.

Bijis valdes loceklis vairākās producējošās studijās, 2006.gadā dibinājis filmu studiju "Art Novo", bijis tās valdes priekšsēdētājs un galvenais producents. Nozīmīga ir viņa darbība studentu filmās konsultanta statusā.

Atvadīšanās no kinooperatora notiks piektdien, 22.maijā plkst.13:00 Jaunciema kapos.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu