Latvija būs viena no pirmajām valstīm, kas izmantos "Apple" un "Google" izstrādāto Covid-19 kontaktu fiksēšanas programmatūru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Telefons. Ilustratīvs attēls.
Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

ASV tehnoloģiju kompānija "Apple" un kompānija "Google" ceturtdien, 21.maijā, izziņojusi savu koronavīrusa kontaktu fiksēšanas lietotņu programmatūras palaišanu, un Latvija būs viena no pirmajām valstīm, kas to izmantos koronavīrusa izplatības ierobežošanai, aģentūru LETA informēja to pārstāvji.

Programmatūras ietvars ļaus izstrādātājiem visā pasaulē radīt lietotnes, kas izmantos decentralizētu pieeju, apkopotos ierīču - tuvas distances - kontaktēšanās datus uzglabājot lietotāja ierīcē un tur tos arī analizējot.

"Apple" un Google līdz šim piekļuvi šai programmatūrai piešķīrusi jau 22 valstīm, tostarp Latvijai - iniciatīvas grupai, kas izstrādā lietotni "Apturi COVID". Līdz ar to Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas jauno programmatūru izmantos koronavīrusa izplatības ierobežošanai.

"Apple" un "Google" pārstāvji arī uzsvēra, ka, saskaņā ar drošības eksportu norādīto, izstrādātā metode palielina datu privātumu un samazina risku identificēt lietotājus.

LETA jau ziņoja, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumi plāno izstrādāt mobilo lietotni Covid-19 kontaktpersonu noteikšanai atbilstoši epidemiologu prasībām.

Lietotne būs praktisks un drošs IKT risinājums, kas būtiski atbalstīs Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologus, ļaujot efektīvāk konstatēt slimnieku kontaktpersonas. Iedzīvotājiem lietotni būs nepieciešams instalēt viedierīcē, lai tā ar "Bluetooth" signāliem apmēram divu metru attālumā varētu sazināties ar citām ierīcēm, kurām ir šī lietotne.

Lietotnē notiks šifrēta datu apmaiņa, līdz ar to lietotnē kontaktpersonas uzrādīsies anonīmi. Savukārt, ja iedzīvotājs būs saslimis ar Covid-19 vīrusu, viņam tiks izsniegts speciāls kods, kas būs jāievada lietotnē. Līdz ar koda ievadi izpildīsies mehānisms, kas lokāli mēģinās saprast, vai šī ierīce bijusi kontaktā. Dati lietotnē uzglabāsies 14 dienas - pēc tam tie automātiski dzēsīsies. Lietotnes īpašnieks būs SPKC.

Lietotnes izstrādē no biznesa sektora piedalās LMT, "Mak IT", "TestDevLab", "Zippy Vision", "ITcentrs" un nevalstiskās organizācijas "TechHub Riga" līdzdibinātājs Andris Bērziņš. No akadēmiskā un valsts sekota atbalstu sniedz Valsts prezidents un Valsts prezidenta kanceleja, SPKC, Veselības ministrija, DVI, "NATO StratCom" un Latvijas Universitāte. Savukārt digitālās komunikācijas partneri ir "Nord DDB Riga", "Deep White", "Wrong" un "Mobilly".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu