Covid-19 ⟩ "Tā ir uzmācīga, kļūdaina un patvaļīgi soda likumpaklausīgus cilvēkus." Lietotne Maskavā soda par pašbilžu neuzņemšanu pat nakts vidū (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Maskavas varasiestādes pilsoņiem ir izsniegušas simtiem, ja ne pat tūkstošiem nelikumīgu naudas sodu par to, ka viņi nakts vidū neuzņem pašbildes. Pilsētas oficiālā sociālās uzraudzības lietotne nepatiesi apsūdz iedzīvotājus Covid-19 karantīnas neievērošanā, ziņo portāls "Business Insider". 

Maskavas varas iestādes martā izveidoja pilsētas "sociālā monitoringa" lietotni, taču ātri vien to atcēla, jo tajā bija daudz nepilnību. Pēc tam to atkārtoti ieviesa aprīlī, taču izskatās, ka ne visas problēmas ir izlabotas.

Ārsti mudināja ikvienu, kam parādās Covid-19 simptomi, parakstīt "karantīnas paziņojumu", kurā smalkā drukā norādīts, ka tās laikā viņiem ir jālejupielādē šī lietotne. Atteikšanās parakstīt karantīnas paziņojumu var nozīmēt piespiedu hospitalizāciju.

Papildu tam, ka šai aplikācija ir pieejami lietotāju dati, lietotne pēc nejaušības principa nosūta pieprasījumu lietotājam uzņemt pašbildi, kā pierādījumu tam, ka viņš ievēro karantīnas.

Ja pieprasījums tiek ignorēts, cilvēkam automātiski tiek piešķirts naudas sods vairāk nekā 50 eiro apmērā. Diemžēl lietotne ar sodu piešķiršanu neskopojas.

Viena no galvenajām problēmām, kuras dēļ rodas nepamatoto naudas sodu situācijas, ir tas, ka lietotne šos paziņojumus var nosūtīt pat nakts vidū, kad lietotāji guļ.

Kāda sieviete naudas sodu saņēma, atrodoties "ātrās" palīdzības mašīnā, īsi pēc tam, kad uzzināja par inficēšanos ar Covid-19.

Tāpat būtiska problēma ir aplikācijas tehniskais nodrošinājums. Pat tad, kad lietotāji pašbildi ir uzņēmuši un vēlas nosūtīt, tā bieži "uzkaras".

Maskavas pilsoņi neklusē un internetā ir izteikuši daudz bažu par šo sistēmu. Daži piešķirtos naudas sodus apstrīd, taču Maskavas Informācijas tehnoloģiju departamenta vadītājs apgalvo, ka "neviens naudas sods nav piešķirts kļūdas pēc".

"Maskavas varas iestādes, domājot par vīrusa ierobežošanu, saprotami, ir apskatījušas virkni risinājumu, ieskaitot tehnoloģijas, taču šiem centieniem jābūt likumīgiem, nepieciešamiem, samērīgiem, pārredzamiem un ar pamatotiem sabiedrības veselības mērķiem," sacīja HRW pārstāvis Hjū Viljamsons.

"Maskavas sociālās uzraudzības lietotne neatbilst šiem kritērijiem.

Tā ir uzmācīga, kļūdaina un patvaļīgi soda likumus ievērojošus cilvēkus kopā ar faktiskajiem karantīnas pārkāpējiem," viņš sacīja.

Maskava nav vienīgā vieta, kur pašbilžu uzņemšana ir obligāta karantīnas daļa. Līdzīga prakse ir arī Polijā.

Savukārt Latvijā pieejama lietotne "Apturi Covid". Tā neievāc GPS datus un neizseko lietotājus. Viedtālruņi, kuros tā ir uzstādīta, ar "Bluetooth" palīdzību apmaināss ar signāliem jeb digitāliem "rokasspiedieniem", ko uzglabās lietotāja tālrunī šifrētā veidā.

Ja viena tālruņa lietotājs saslims, otrs tiks brīdināts, ka kādā brīdī savās ikdienas gaitās ir saskāries ar Covid-19 inficētu cilvēku. Inficētā persona un vieta, kur noticis kontakts, lietotājam paliks anonīma.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu