Endoparazīti - neredzamie draudi mājdzīvniekiem. Kā efektīvi pasargāt savu mīluli?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Endoparazīti, kas inficē mājdzīvniekus, var nopietni kaitēt dzīvnieku veselībai, un daži no tiem var inficēt arī saimnieku. Par to, kā vislabāk aizsargāt mājdzīvnieku veselību, portālam "Apollo" pastāstīja "PetCity" eksperte un veterinārārste Madara Teterovska.

Endoparazīti izplatās daudz dažādu dzīvnieku vidū. Tāpēc, lai saglabātu gan mājdzīvnieku, gan mūsu pašu veselību, ir svarīgi regulāri attārpot mājdzīvniekus un pašiem saimniekiem ievērot personīgo higiēnu, uzturoties kopā ar pūkainajiem draugiem, tāpat arī pirms lietošanas mazgāt augļus un dārzeņus.

Ja saimnieks seko līdzi šīm prasībām, tad nevajadzētu pārāk baidīties no parazītiem, bet jāņem vērā, ka globālā sasilšana, tāpat arī ceļošana veicina to izplatīšanos.

Ir dažādi endoparazītu veidi - trematodes jeb plakanie tārpi, nematodes jeb apaļtārpi, kas iedalās kā zarnu nematodes, citu orgānu sistēmu nematodes, tāpat ir arī cestodes, kas plašāk zināmi kā tā sauktie lenteņi un arī dažādi vienšūņi, piemēram žiardijas.

"Endoparazītus saķert var dažādos veidos," norāda Teterovska. "Piemēram, kucēni var invadēties tiešā ceļā no mātes caur placentu ar apaļtārpiem, kā arī zīdot pienu."

Mājdzīvnieki var saķert endoparazītus arī tiešā veidā jeb "orāla kontakta ceļā vai uzņemot parazītu oliņas, kas nonākušas apkārtējā vidē". Tāpat dzīvnieki var inficēties netiešā veidā. Piemēram, ēdot gaļu, medījot grauzējus un norijot blusas.

Jautāta, kādu kaitējumu endoparazīti var atstāt mājdzīvnieku veselībai, veterinārārste norāda, ka parazītu invāzija var būt bez klīniskām pazīmēm līdz pat letālam iznākumam - biežāk kucēniem, kaķēniem.

Tāpat mīlulis parazītus var pārnest ne tikai citam mājdzīvniekam, bet arī cilvēkam.

"Parazītu invāzijas rezultātā dzīvniekam var attīstīties dažādi gremošanas trakta traucējumi – vemšana, caureja vai aizcietējumi, uzpūties vēders, kā arī vispārējs nespēks, apetītes zudums, mazasinība, attīstības traucējumi - palēnināta augšana, ķermeņa svara zudums vai klepus," atklāj "PetCity" speciāliste.

Veterinārārste norāda, ka vienīgais veids, kā var apstiprināt, vai mīlulim ir kādi no iepriekš nosauktajiem parazītiem, ir veicot fekāliju analīzes.

Foto: pexels.com

Mīlulim ir endoparazīti. Kā rīkoties?

"Citreiz saimnieki paši vēršas klīnikā ar sūdzību, ka dzīvnieks ir izvēmis tārpus vai tie ir atrasti fekālijās.

Pie jebkuriem gremošanas trakta traucējumiem vajadzētu paturēt prātā parazītu klātbūtni," pauž Teterovska.

"Ja dzīvniekam konstatē endoparazītus, konkrēti, helmintu invāziju, noteikti jānovērtē dzīvnieka kopējais veselības stāvoklis, vai nav nepieciešams vērsties pie veterinārārsta," atklāj speciāliste.

"Ja dzīvnieka veselības stāvoklis ir labs, tāpat ir jāveic dzīvnieka attārpošana pēc veterinārārsta vai farmaceita ieteikumiem."

Bet, ja dzīvniekam novērojamas gremošanas trakta problēmas vai citi traucējumi, labāk iepriekš apmeklēt veterinārārstu, jo daudzas veselības problēmas var būt saistītas tieši ar parazītu invāziju mīluļa organismā.

Endoparazītu ārstēšana notiek ar medikamentiem. Teterovska norāda, ka preparātu izvēle ir atkarīga no ļoti daudziem faktoriem.

"Dzīvnieka svars, vecums, individuālā medikamentu nepanesība, protams, arī parazītu invāzijas veids.

Iesaku vienmēr konsultēties ar farmaceitu vai veterinārārstu par piemērotāko preparātu konkrētajam dzīvniekam."

Veterinārārste norāda, ka "pamatā endoparazītu ārstēšanai tiek pielietoti iekšķīgi lietojami preparāti, taču ir pieejami arī skausta pilieni".

"Tomēr cītīgi jāseko līdzi, vai pilieni skaustā paredzēti visu endoparazītu veidu apkarošanai. Ne mazāk būtiski, lielākā daļa, ja ne visi no šiem kompleksajiem skausta pilieniem, ir recepšu medikamenti. Pirms to iegādes noteikti būs jāapmeklē veterinārārsts un jākonsultējas par lietošanas piemērotību konkrētajam dzīvniekam," pauž speciāliste.

Mīluļu saimnieki, iespējams, ir saskārušies ar problēmu, ka mājdzīvniekam nevar iebarot tabletes - dzīvnieks tās spītīgi nerij vai pat atvemj.

"Ja dzīvnieks ir izvēmis iedoto tableti, tad noteikti nāksies veikt atkārtotu attārpošanu.

Samērā reti tiek novērota attārpošanas medikamentu nepanesamība. Ja par to nav pārliecība, labāk iepriekš konsultēties ar veterinārārstu, farmaceitu par medikamentu izvēli," norāda Teterovska.

Vai saimnieks var palīdzēt mājdzīvniekam profilaktiski, lai novērstu mīluļa saslimšanu? 

Veterinārārste norāda, ka pirmkārt dzīvnieks ir jānodrošina ar pilnvērtīgu uzturu, kas "satur visas nepieciešamās minerālvielas, vitamīnus, lai dzīvnieka imunitāte spētu pilnvērtīgi strādāt". 

"Ja dzīvnieks uzturā lieto jēlu gaļu, to noteikti vajadzētu iegādāties no zināmiem tirgotājiem,

Speciāliste iesaka, ka "vislabāk jēlo gaļu pirms izbarošanas dzīvniekiem vēlams sasaldēt un izbarot atsaldētu".

Tāpat, lai novērstu dzīvnieku saslimšanu, mājdzīvniekiem ir jāveic profilaktiska attārpošana.

"Ārā ejošiem suņiem un kaķiem attārpošana būtu jāveic reizi ceturksnī jeb ik pēc trīs mēnešiem," iesaka veterinārārste.

Nemazāk būtiski ir mājdzīvniekus regulāri atblusot, jo "blusas ir lenteņa starpsaimnieki, līdz ar to, dzīvnieks apēdot blusas invadējas ar lenteni".

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu