PVO: Valstīs, kur novērojama Covid-19 samazināšanās, joprojām draud "tūlītējs otrais pīķis"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

Pasaules veselības organizācija (PVO) pimdien, 25. maijā, brīdinājusi, ka valstīs, kur novērojama Covid-19 saslimšanas gadījumu samazināšanās, joprojām draud "tūlītējs otrais pīķis", ja koronavīrusa izplatības samazināšanai noteiktie ierobežojumi tiks atcelti pārāk ātri, vēsta aģentūra "Reuters".

Pasaule joprojām ir koronavīrusa pirmā viļņa vidū, sacīja PVO eksperts Maiks Raiens, uzsverot, ka, kaut gan daudzās valstīs jaunu gadījumu skaits samazinās, tie joprojām pieaug Centrālajā un Dienvidamerikā, Dienvidāzijā un Āfrikā.

Raiens sacīja, ka epidēmijas bieži nāk viļņveidīgi, kas nozīmē, ka uzliesmojumi varētu atsākties vietās, kur pirmais vilnis ir norimis. Tāpat ir iespēja, ka infekciju skaits atkal varētu strauji pieaugt, ja pirmā viļņa iegrožošanai noteiktie ierobežojumi tiks atcelti pārāk ātri.

"Kad mēs runājam par otro vilni, klasiskā izpratnē tas, ko mēs domājam, ir, ka pats par sevi būs pirmais vilnis, un tad tas atkārtojas pēc vairāk mēnešiem. Un tā dažu mēnešu laikā var būt realitāte daudzām valstīm," sacīja Raiens.

"Bet mums tāpat arī jābūt zinošiem, ka saslimšanas var pieaugt jebkurā brīdī. Mēs nevaram izdarīt pieņēmumus, ka tikai tāpēc, ka šobrīd slimība noplok, tā turpinās samazināties, un mums būs mēnešiem ilgs laiks, lai sagatavotos otrajam vilnim," brīdināja PVO eksperts.

Viņš sacīja, ka valstīm Eiropā un Ziemeļamerikā vajadzētu "turpināt ieviest sabiedrības veselības un sociālos mērus, novērošanas mērus, testēšanas mērus un visaptverošu stratēģiju, lai nodrošinātu, ka mēs turpinām lejupejošo trajektoriju un nav tūlītējs otrais pīķis".

Daudzas Rietumvalstis pēdējo nedēļu laikā spērušas soļus, lai atvieglotu ierobežojumus, kas palīdzēja samazināt Covid-19 izplatību, tajā paša laikā nodarot smagu kaitējumu ekonomikai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu