"Ir bijuši gadījumi, kad pacienti rupji lamājas." Epidemioloģe stāsta par darbu Covid-19 pandēmijas laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova / LETA

Viens no iemesliem, kāpēc Latvijai samērā labi izdodas kontrolēt Covid-19 izplatību, ir tas, ka epidemiologi aktīvi apzina inficēto cilvēku kontaktpersonas, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Šis darbs savā ziņā asociācijas ar detektīva darbu, jo nereti dienā sanāk veikt desmitiem zvanu, lai noskaidrotu nepieciešamo informāciju. Var gadīties, ka inficētā persona ir ļoti sociāli aktīva un kontaktpersonu loks var būt mērojas desmitos cilvēku.

Ir pienākuši 26. maija rezultāti no laboratorijas un sākas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģes Sigitas Geidas darbadiena.

Sigitas pienākums ir informēt inficētās personas un apzināt viņu ģimenes, kā arī meklēt kontaktpersonas.

"Manā praksē pagaidām neviens nav raudājis, kad saņēmis pozitīvas Covid-19 analīzes. Gadījumi ir dažādi, piemēram, bija situācija, kad viens pacients rupji nolamājās. Lielākoties pacienti jau tiek sagatavoti tam, ka tests būs pozitīvs," stāstīja epidemioloģe.

Personas aptaujas visā pasaulē veic vienādi. Tas jādara tāpēc, lai saprastu, cik daudzi cilvēki šajā laikā ir satikti.

"Ja pacients tikai pēc divām nedēļām vēršas pie mums un saka, ka jūtas slikti, tad ir skaidrs kontaktpersonu loks būs gana plašs," norādīja Geida.

"Bija viens pacients, kurš man dienas laikā zvanīja, rakstīja un stāstīja, ka bijis kontaktā ar stomatologu, ar draugiem. Pašā pirmajā reizē pacients nosauca tikai ģimeni un darbavietu," stāstīja epidemioloģe.

Bieži pacientus uztrauc arī iespējamā mājdzīvnieku inficēšanās ar Covid-19. Pašlaik gan zināms vien par saslimušām ūdelēm Nīderlandē, tīģeriem ASV un dažiem mājdzīvniekiem Beļģijā, ASV, Ķīnā un citās valstīs.

Epidemioloģe ir pozitīvi noskaņota par Latvijas iespējamo uzvaru pār Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu