Turpmāk par Brīvības pieminekļa apgānīšanu naudas sodi kļūs bargāki (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Leģionāru piemiņas diena pie Brīvības pieminekļa
Leģionāru piemiņas diena pie Brīvības pieminekļa Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Turpmāk pie Brīvības pieminekļa Rīgā naudas sodi kļūs bargāki, kā arī būs aizliegts rīkot pasākumus, kas rīkoti ar nolūku iegūt peļņu un vēl citas lietas, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Pēdējais skaļākais incidents pie Brīvības pieminekļa notika 1. maijā, kad par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu pie Brīvības pieminekļa aizturēja kustības "Tautas varas frontes” dalībniekus, viens no viņiem pat mēģināja izlēkt no policijas automašīnas, savukārt kāds cits apgūlās uz asfalta.

Iecerēts, ka turpmāk pie Brīvības pieminekļa ar likuma spēku būs aizliegts organizēt pasākumus vai veikt darbības, kas vērstas uz agresīvu konfrontāciju, tāpat novietot pārvietojamus objektus, piemēram, transportlīdzekļus, konstrukcijas un veikt citas darbības, kas traucē vai var traucēt sabiedrībai uztvert Brīvības pieminekli.

Tāpat plānots no pieminekļa apkārtnes izskaust ubagotājus. Saeimas komisijas sēdē gan policijas pārstāvis norādīja, ka plānotajos likuma grozījumos ir daži robi, piemēram, tie pat padara sodus maigākus.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Staņislavs Šeiko norāda: “Rīgas domes saistošajos noteikumos atbildība par ubagošanu ir līdz 14 eiro, bet šajā likumā sods ir stingrāks, bet, kas attiecas uz reklāmu, Rīgas domes noteikumos sods juridiskām personām ir līdz 1400 eiro, šinī likumā, kuram būtu jābūt pēc būtības stingrākai atbildībai, ir līdz 1000 eiro juridiskai personai.”

Komisijas sēdē vairākkārt piesaukts formulējums, kas iedzīvotājiem varētu būt neskaidrs, proti, naudas soda vienība. Administratīvās atbildības likumā, kas stāsies spēkā šā gada jūlijā, noteikts, ka viena naudas soda vienība ir pieic eiro.

"Soda nauda tika palielināta par necieņas izrādīšanu pret Brīvības pieminekli, runājot konkrētiem vārdiem, pieņemsim, par ārzemnieku urinēšanu. Bija runa, ka par šādu zaimošanu 200 soda vienības," norāda Saeimas deputāts Ivars Puga.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone skaidro: "Kas paredz par klajas necieņas izrādīšanu par Brīvības pieminekli un Brāļu kapiem, par to piemēro no 200-400 naudassodu vienībām."

Tātad par dabisko vajadzību kārtošanu pieminekļa apkārtnē turpmāk varētu draudēt pat 2000 eiro sods. Tāpat iecerēts, ka par ielu muzicēšanu pie Brīvības pieminekļa piemēros brīdinājumu vai naudas sodu – 100 naudas soda vienības jeb 500 eiro. Gala vārds par iecerēto sodu pastiprināšanu būs kopēja Saeimas deputātu balsojumā.

Video: "TV3 Ziņas"

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu