Sinoptiķis brīdina - nedēļas nogalē gaidāms intensīvs UV starojums (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saulkrastu pludmale
Saulkrastu pludmale Foto: Rinalds Ekmanis / LETA

Tā vien šķiet, ka vasarīgie laikapstākļi ir beidzot ieradušies, taču sinoptiķi brīdina, ka intensīvs ultravioletais (UV) starojums gaidāms šīs nedēļas nogalē un tas varot būt bīstams, vēsta Latvijas  Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Sondra Zaļupe iepriekš mīlēja sauli un sauļošanos, taču šodien viņu satiekama pie Latvijas Onkoloģijas centra. Cepurē, ar saules brillēm un ēnā. Turpinās imūnterapijas kurss. Katras trīs nedēļas viņai vēnā ievada zāles. Un diagnoze "melanoma" būs viņas slimības vēsturē visu dzīvi.

"Tā pirmā vizīte pie ārsta man nebija ļoti veiksmīga. Ieteica uzsmērēt smērīti, teica, ka viss būs kārtībā. Rezultāts bija bēdīgs. Tad tika secināts, ka tas ir ielaists gadījums," stāstīja Sondra.

Tieši tādēļ biedrība "Soli priekšā melanomai" sākusi kampaņu, kuras laikā veido uzticamo ādas ārstu sarakstu. Aicina nosaukt tos mediķus, kuri ir pratuši atklāt vēzi.

"Mums ir Baltais saraksts, kur mēs aicinām cilvēkus iesūtīt informāciju par labajiem stāstiem un foršajiem cilvēkiem. Mēs gribētu šo sarakstu plašu, lai ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā būtu pieejami šie ārsti," stāsta Sondra.

Sondra aicina arī drosmīgi paskatīties uz savām dzimumzīmēm un pat mazākās izmaiņas parādīt ārstam: "Neglītā pīlēna faktors. Ja ir kāds veidojums uz ādas, kas ir neglīts, pamainījies, nekavējoties jādodas pie ārsta. Iespējams, tas nav nekas. Bet labāk ir zināt."

"Ja atrodam mazu, neglītu pīlēnu, iespējams, ir tikai maza rēta, un mēs par to aizmirstam. Ja tas ir kā Sondras gadījumā, kad diemžēl bija metastāzes... Arī šodien pie labas pašsajūtas tā ir un būs hroniska lieta, ar kuru jāsadzīvo visu dzīvi," skaidro dermatologs Raimonds Karls.

Īpaši tagad – pēc ilgās izolēšanās, strādāšanas no mājām un dzīves telpās – daudzi gatavi pavadīt saulē stundām. Bet saule kož. Un ne vien ādā, bet arī acīs.

"Ultravioletais starojums un saules apdegumi gaišādainam cilvēkam ir lielākais riska faktors tieši attiecībā uz melanomas risku. Katru reizi, kad apdegam, mēs šo pulvera mucu pakurinām. Varbūt izšaus, varbūt neizšaus. Bet kāpēc riskēt?” vaicā dermatologs.

LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis skaidro, kad saule visvairāk dedzina: "Tas ir tradicionāli, ka mēnesi pirms un mēnesi pēc saulgriežiem saule ir visintensīvākā, visvairāk siltuma, visvairāk starojuma. Bet pašu starojumu, protams, ietekmē ozona slāņa biezums.”

Bricis atgādina, ka ozona slānis ir mainīgs, un brīdina, ka brīvdienās ultravioletais starojums kļūs intensīvāks:

"Tas sasniegs 6. līmeni, un cilvēki ar bālāku ādu var sākt apdegt. Bet tie ekstrēmākie gadījumi ir, kad sasniedz 7. un 8. līmeni. Cilvēki domā, ka ultravioletais starojums nāk kopā ar karstumu. Ļoti bieži intensīvs UV ir vēsā laikā. Piemēram, 2016. gadā tā bija parasta jūnija diena, 20 grādi, bet UV starojums bija 8,4, un apdegt var burtiski 5 minūtēs," skaidro Bricis.

"Otra lielākā kļūda ir sauļoties pludmalē. Mēs saņemam starojumu ne tikai no saules, bet tas atstarojas no ūdens virsas un smiltīm. Vislabāk pļavā un vēlā pēcpusdienā, kad tas saules starojums kļūst mierīgāks," norādīja Bricis

Sekot ultravioletā starojuma stiprumam iespējams Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā, bet par sauļošanos jāatceras jau sen zināmais. No plkst. 11 līdz 16 sargāties no tiešiem saules stariem. Cepure un saules brilles jālieto noteikti. Rūpēties par bērniem, jo viņu  āda apdeg visātrāk. Zīdainīšus nesauļot vispār.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu