Policijas paviršības dēļ attaisno dubultslepkavībā apsūdzētos. Kurzemes apgabaltiesa atsāks skatīt lietu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cietums.
Cietums. Foto: Pixabay

Kurzemes apgabaltiesa jūnijā atsāks skatīt krimināllietu, kurā divus vīriešus pirmās instances tiesa attaisnoja dubultslepkavībā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesas debates lietā bija paredzētas jau marta beigās, taču lieta noņemta no izskatīšanas saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Tagad zināms, ka tiesas sēde lietā paredzēta 18. jūnijā plkst. 10. 

Iepriekš lietā notika tiesas izmeklēšana. Nākamajā sēdē paredzētas tiesas debates.

Lieta Kurzemes rajona tiesai Kuldīgā tika nodota 2018. gada jūlijā, bet 2019. gada augustā apsūdzētos Aigaru Jēkabsonu un Nauri Ratnieku attaisnoja.

Jēkabsons toreiz tika atzīts par nevainīgu un attaisnots par divu personu noslepkavošanu, bet Ratnieks attaisnots par uzkūdīšanu izdarīt divu personu slepkavību un slepkavības atbalstīšanu.

Prokuratūra par spriedumu iesniedza protestu. Patlaban personām nav piemēroti nekādi drošības līdzekļi.

Tiesnese Daina Alksne paziņojumā presei skaidroja, ka attaisnojusi dubultslepkavībā apsūdzētos vīriešus, jo pirmstiesas izmeklēšanā nav notikusi pietiekama procesa izmeklēšana un apstākļu noskaidrošana, nav nodrošināta policijas amatpersonu un uzraugošā prokurora uzraudzība. Tāpat sešus gadus - no 2010. gada līdz 2016. gadam - nav veiktas nekādas izmeklēšanas darbības.

"Tiesa konstatēja, ka policija strādājusi neprofesionāli un pavirši.

Pienācīgi nav veikta notikuma vietas apskate, nav izņemti izmeklēšanai nepieciešami priekšmeti ar noziedzīga nodarījuma pēdām, nav veikta izņemto lietisko pierādījumu nostiprināšana un uzglabāšana atbilstoši likuma prasībām, kā rezultātā vairāki izņemtie lietiskie pierādījumi ir pazuduši," skaidroja Alksne.

Tāpat Alksne skaidroja, ka notikuma vietas - mājas "Ābeļkrogs" gruvešu apskates laikā, kura notikusi 2016. gadā, atrasts lietiskais pierādījums - lodei līdzīgs priekšmets, kurš nav ticis konstatēts sākotnējā notikuma vietas apskates laikā 2009. gadā. Stiprās korozijas bojājumu dēļ tas vairs nav derīgs ekspertīzes veikšanai.

Tiesa arī konstatējusi arī paviršības procesuālo dokumentu sagatavošanā, nesakritības lietisko pierādījumu izņemšanas laikos un vietās. Lēmumā, uzskaitot vairākus lietiskos pierādījumus, nodots glabāšanā tikai viens lietiskais pierādījums, kurš pat neattiecas uz konkrēto krimināllietu.

Savukārt lietisko pierādījumu apskates protokolā norādītais laiks nesakrita ar lietisko pierādījumu izņemšanas laiku un to nodošanu ekspertīzei. Automašīna atdota īpašniekam un nav atzīta par lietisko pierādījumu, iepriekš norādīja tiesnese.

Tiesas izmeklēšanas laikā pārbaudītie pierādījumi neapstiprināja apsūdzēto vainu prokurora inkriminētajā apsūdzībā. Tāpat tiesa konstatēja, ka prokurora noziedzīga nodarījuma apraksts ir balstīts uz pieņēmumiem nevis neapstrīdamiem pierādījumiem.

Alksne arī gatavoja blakuslēmumu par paviršo krimināllietas izmeklēšanu un amatpersonu pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Valsts policija (VP). Tā 2018.gadā paziņojumā presei rakstīja, ka 2016.gada sākumā VP saņēmusi informāciju par, iespējams, 2009.gadā Kuldīgas novadā izdarītu divu personu slepkavību, pēc kuras cilvēku līķi tika aprakti meža masīvā. 

Veicot izmeklēšanas darbības, likumsargi noskaidrojuši, ka 2009.gada 30.decembrī Kuldīgas policijas iecirknī tika sākts kriminālprocess par divu personu bezvēsts prombūtni. Izmeklēšanas laikā policisti secinājuši, ka abi kriminālprocesi savā starpā ir saistīti, un noskaidrojuši notikušā apstākļus.

Policija uzskatīja, ka 2009.gada 30.decembra pievakarē divi vīrieši ieradušies pie upuriem privātmājā. Starp viņiem izcēlies mantiska rakstura konflikts, kā rezultātā tika nošauts gan privātmājā dzīvojošais vīrietis, gan viņa māte. Iespējamie vainīgie pēc notikušā abas noslepkavotās personas apraka meža masīvā.

Lai gan kopš noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas dienas bija pagājuši vairāki gadi, policija noskaidroja nogalināto personu aprakšanas vietu meža masīvā, Kuldīgas novadā, identificēja tās, kā arī atrada šaujamieroci, ar ko tika izdarīts noziegums.

Policisti aizturēja iespējamās vainīgās personas - 1962. un 1975.gadā dzimušus vīriešus. Vecākais no viņiem iepriekš nonācis policijas redzeslokā par šaujamieroču, šaujamieroču munīcijas nelikumīgu apriti un noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu, savukārt 1975.gadā dzimušais vīrietis iepriekš tiesāts par zādzībām, mantu tīšu bojāšanu vai iznīcināšanu, par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā, par izvairīšanos no soda izciešanas un par nelikumīgu personas brīvības atņemšanu.

Krimināllikums par dubultslepkavību paredz mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu