Skolām tomēr no 1. septembra vēl nebūs jānodrošina katram skolēnam vismaz divu kvadrātmetru platība klasē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skolēni. Ilustratīvs foto
Skolēni. Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Skolām tomēr no 1. septembra vēl nebūs jānodrošina katram skolēnam vismaz divu kvadrātmetru platība klasē. Tā kā ne visas skolas ar to spējušas tikt galā, termiņš pagarināts par trim gadiem. Ja izglītības iestādes telpas nespēs sakārtot, pašvaldībām būs jāizšķiras, ko ar izglītības iestādi darīt turpmāk, ziņo "TV3 ziņas".

Par to, ka katram skolēnam klasē nepieciešami vismaz divi kvadrātmetri, valdība lēma jau 2015. gadā. Prasība ieviesta, lai telpās nodrošinātu svaigu gaisu, lielākas telpas samazina infekcijas un traumu risku.

Kamēr atsevišķās skolās telpas nav problēma, jo skolēnu skaits samazinās, pretēja situācija ir Pierīgā.

"Pagājušais gads mums bija tiešām grūts, mums vajadzēja likvidēt skolotāju istabu, pārcelt dažus darbiniekus uz citiem kabinetiem, lai papildus nodrošinātu mācību telpas," stāstīja Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka.

Pagājušajā gadsimtā celtajā Ķekavas vidusskolā telpu platība atbilst aptuveni 25 bērniem klasē. Taču daudzās klašu grupās bērnu ir vairāk. Lai situāciju labotu, skola šogad rudenī plāno noslēgt piebūves izbūvi.

"Jaunā piebūve nodrošinās papildu vietas 300 skolēniem, 10 lielas mācību telpas, līdz ar to jautājums būs atrisināts," viņa tupināja.

Pašvaldībā gan ir vēl citas izglītības iestādes, kuras arī šobrīd nav spējīgas telpu platību nodrošināt. Pašvaldībā atzīst, normas ievērošanas ir liels izaicinājums. Skolas, kuras vēl šobrīd atbilst prasībām, strauji piepildās, tāpēc arī citām izglītības iestādēm jāmeklē risinājumi.

"Tie risinājumi, ko mēs esam ieviesuši, ir piebūves pie dažādām skolām. Arī pielāgojam telpas dažādos veidos. Un gribam vēl, arī Baložu vidusskolai, bet ir šī problēma – pašvaldības budžets. Un mēs arī aktīvi strādājam, lai saņemtu šo Valsts kases aizdevumu, lai varētu realizēt savus plānotos projektus," sacīja Ķekavas novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Linda Zaķe.

Tādēļ Ķekavai normas ieviešanas termiņa pagarināšana ļauj atviegloti nopūsties. Jaunā prasība stāsies spēkā 2023. gada 1. septembrī līdzšinējā šā gada 1. septembra vietā. Veselības ministrija (VM) tā lēmusi pēc Pašvaldību savienības un Izglītības ministrijas lūguma.

"Ņemot vērā arī šo jauno kompetencēs balstīto izglītību, ir uzsākts realizēt Eiropas Sociāla fonda projektus skolu tīkla optimizācijai, kuri vēl nav noslēgušies. Līdz ar to ļoti svarīgi būtu arī šo te termiņu par platību uz vienu skolēnu salāgot ar kompetences balstīto izglītību, ar tiem visiem termiņiem, ar fondiem un projektiem, kas ir iesākti," stāstīja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Tāpat arī secināts, ka piecu gadu laikā daudzas pašvaldības joprojām nav spējušas telpas pielāgot. VM gan norāda, – atlikušajā termiņā tas ir jāpaveic.

"Tagad ir iedots termiņš pieci plus trīs, tas ir astoņi gadi. Un astoņos gados tiešām ir jāsakārto izglītības iestādes. Jo šeit, protams, ir izšķiršanās, ko tad darīt ar tām neatbilstošām izglītības iestādēm? Slēdzam ciet, tos bērnus pārvietojam kaut kur citur?" tā 

Tādējādi divu kvadrātmetru nodrošināšana var būt izšķiroša – skola turpinās pastāvēt, vai pašvaldībai būs jālemj par tās optimizāciju.

Video: "TV3 ziņas" sižets 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu