"Čikāgas piecīšu" mūziķis atklāti par to, kā aizrit dzīve Covid-19 skartajā ASV

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/ Leta

Leģendārās grupas "Čikāgas piecīši" mūziķis Armands Birkens izdevumam "Vakara Ziņas" atklāj, kā viņš pārdzīvo šo trauksmaino laiku savā dzīvesvietā Čikāgā, ASV.

Birkens sarunā ar "Vakara Ziņām" atsauc atmiņā Covid-19 krīzes sākumu - marta vidū tika dots rīkojums gandrīz visu slēgt, aizliegt vai ierobežot, atstājot atvērtus vien pārtikas veikalus, aptiekas un degvielas uzpildes stacijas. 

Daudzu cilvēku pirmā reakcija bija panika - no veikalu plauktiem pazuda tualetes papīrs un dezinfekcijas līdzekļi.

"Ielas tukšas, pilsēta kā izmirusi. Ko tādu nebiju pat iedomājies, kur nu vēl piedzīvojis," novērojumos dalās mūziķis. "Neviens taču negrib saslimt un nomirt."

Izdzisusi arī vietējo latviešu sabiedriskā dzīve. "Visi latviešu sarīkojumi ir atcelti, ir iestājies tukšums, klusums. Ļoti, ļoti žēl," nosaka mūziķis, cerot, ka jau rudenī visiem atkal būs iespēja sanākt kopā.

"Čikāgas piecītis" šajā laikā pēc iespējas vairāk uzturas mājās un tikai retu reizi aizbrauc uz veikalu, sarūpējot pārtiku sev un kādām divām kundzēm, kurām nav auto. Tāpat viņš raksta un komponē, kā arī strādā dārzā. 

"Galvenais visiem pārdzīvot šo vēsturisko traģēdiju," izdevumam nosaka Birkens.

ASV ar jauno koronavīrusu saistīto nāves gadījumu skaits pēdējās 24 stundās ir pieaudzis par 1297, sasniedzot 101 573, 28. maija vakarā paziņoja Džonsa Hopkinsa universitāte Baltimorā.

Jauno nāves gadījumu skaits pēdējās divas dienas pēc kārtas ir pārsniedzis tūkstoti, bet iepriekšējās trīs dienas pēc kārtas bija mazāks par 700. Trešdien bija ziņots par 1401, otrdien - par 657, pirmdien - par 532, bet svētdien - par 638 jauniem nāves gadījumiem.  

ASV apstiprināto Covid-19 infekcijas gadījumu skaits saskaņā ar Džonsa Hopkinsa universitātes datiem ir pieaudzis līdz 1 720 613.

Pasaules valstu vidū ASV ir vislielākais ar jauno koronavīrusu saistīto nāves gadījumu skaits, kā arī vislielākais apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits.

Apmēram trešdaļa no šiem nāves gadījumiem ASV ir reģistrēti Ņujorkas štatā.

Par pirmo ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu ASV tika ziņots 26. februārī. Amatpersonas tagad uzskata, ka šādi nāves gadījumi ASV var būt bijuši jau pirms tam, bet nav reģistrēti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu