Zināms iespējamais Covid-19 uzliesmojuma cēlonis SAC "Mārsnēni". Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķis aizsargtērpā pie telts Latvijas Infektoloģijas centrā, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19.
Mediķis aizsargtērpā pie telts Latvijas Infektoloģijas centrā, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19. Foto: Edijs Pālens / LETA

Pirmais Covid-19 pacients saistībā ar uzliesmojumu sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni" sākotnēji tika izrakstīts no "Cēsu klīnikas" pēc tam, kad Covid-19 tests uzrādījis negatīvu rezultātu, aģentūrai LETA pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Tiek pieļauts, ka pacients tajā brīdī bijis Covid-19 inkubācijas periodā jeb laikā, kad vīruss vēl tikai nostiprinās ķermenī. Inkubācijas perioda vidējais ilgums Covid-19 gadījumā parasti ir aptuveni piecas dienas, bet atsevišķos gadījumos tas var ilgt pat divas nedēļas.

Tomēr epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās un patlaban tiek izvērtas vairākas versijas par to, kā tieši aizsākās uzliesmojums aprūpes centrā "Mārsnēni".

Pēc SPKC pārstāves paustā, no kopumā 47 inficētajiem, astoņi ir darbinieki, bet 39 - iemītnieki, no kuriem divi ir miruši.

Ceturtdien tika ziņots, ka Priekuļu novadā reģistrēti vēl trīs sasirgušie. Pēc SPKC ziņotā aģentūrai LETA, zināms, ka divi no šiem inficētajiem ir centra darbinieki, kamēr pēdējais no trim atklātajiem pacientiem ir pansionāta iemītnieks.

Inficētie darbinieki patlaban atrodas mājas karantīnā, savukārt ar katru veselo darbinieku ir pārrunāti nepieciešamie drošības pasākumi, un viņi turpina strādāt.

Pēc Arājas paustā, ir izvērtēts katra veselā darbinieka mājupceļš, un tikai tiem, kuri uz darbu nāk ar kājām vai personīgo transportlīdzekli, ir atļauts pēc darba atgriezties mājās.

Tiem darbiniekiem, kuri uz centru ierodas ar sabiedrisko transportu, ir piešķirta atsevišķa dzīvesvieta, uz kuru viņus nogādā ar atsevišķu transportu. Papildus šiem darbinieki tiek nodrošināta nepieciešamā pārtika.

Testēšana pansionātā turpināsies, tādēļ Arāja neizslēdz iespēju, ka arī turpmāk varētu atklāties jauni saslimšanas gadījumi.

Lai iespējami mazinātu infekcijas izplatīšanos, sasirgušie tiek nošķirti no pārējiem, kamēr testēti tiek gan iemītnieki, gan darbinieki. Paralēli SPKC sadarbojas ar centra vadību un tiek īstenoti profilakses pasākumi.

Neviens no pagājušajā diennaktī konstatētajiem Covid-19 pacientiem nav saistīts ar sociālās aprūpes centru "Mārsēni", atzīmēja Arāja.

Jau ziņots, ka centrā saimniekojošās biedrības "Labāka rītdiena" vadītāja Evija Jēkabsone aģentūrai LETA apstiprināja, ka centrā "Mārsnēni" Priekuļu novadā ir jauni ar Covid-19 saslimušie.

"Patlaban stacionārā ārstējas četri mūsu klienti. Daži klienti jau ir atgriezušies no slimnīcas, arī centrā esošo slimo cilvēku veselības stāvoklis ir uzlabojies. Vairāk komentēt klientu veselības stāvokli es neesmu pilnvarota, jo par viņiem rūpējas ģimenes daktere Zaiga Zariņa," sacīja Jēkabsone.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu