SOC "Mārsnēni" vadītāja noraida bažas par centra epidemioloģiskās drošības trūkumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes.
Covid-19 analīzes. Foto: Evija Trifanova/LETA

Sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni" atkal ir konstatēti jauni saslimšanas gadījumi ar Covid-19, tāpēc rodas jautājumi par centra epidemioloģiskās drošības trūkumiem. Pēc pirmās masveida inficēšanās 14. maijā veselos no inficētajiem esot nošķīruši, taču pat pēc karantīnas ieviešanas ir palielinājies inficēto skaits, ziņo raidījums "TV3 ziņas".

Ar Covid-19 inficētie atradās citā stāva ar atsevišķu kāpņutelpu, taču, par spīti šim dalījumam, inficēto skaits ceturtdien, 28. maijā, palielinājās vēl par trim, kopā sasniedzot 45. No tiem 37 ir sociālās aprūpes iemītnieki, astoņi – darbinieki.

Epidemiologi gan noraida versiju, ka slimību turpina ienest centra darbinieki no ārpuses. Drīzāk – tā kā katram inkubācijas periods izpaužas citādāk, tad šie pēdējie gadījumi esot saistāmi ar masveida saslimšanu pirms divām nedēļām. Arī Veselības inspekcija klātienē "Mārsnēnos" neesot saskatījusi tādus pārkāpumus, ka inficētie varētu brīvi kontaktēties ar veselajiem iemītniekiem.

"Mēs neredzējām, ka šie klienti savā starpā sastaptos, piemēram gaitenī. Arī ēdamzāle ir slēgta, un ēdienu pienes pie istabas. Ir vienreiz lietojamie trauki," norādīja Veselības inspekcijas Vidzemes kontroles nodaļas vadītājs Kalvis Latsons.

Centra "Mārsnēni" vadītāja Jēkabsone noraida minējumu, ka vieni un tie paši darbinieki aprūpētu gan inficētos, gan veselos.

"Katram ir savi darbinieki. Ar inficētajiem strādā vieni, ar veselajiem strādā citi darbinieki," skaidroja Jēkabsone.

Tikmēr Priekuļu novada domes priekšsēdētāja Elīna Stapulone (ZZS), kuras teritorijā atrodas aprūpes centrs, cer, – tā inficētā darbiniece, kas karantīnas laiku pavada uz vietas "Mārsnēnos", tiešām nesaskaras ar veselajiem iemītniekiem un darbiniekiem.

"Tas atkarīgs vienīgi un tikai no godaprāta," saka Stapulone. 

Taču pat tiem centra darbiniekiem, kas ikdienā aprūpē arī inficētos klientus, ir ļauts doties katru dienu mājās.

"Tā kā visi sociālā aprūpes centra "Mārsnēni" darbinieki ir noteikti kā kontaktpersonas, tad, izejot no SAC un dodoties uz dzīvesvietu, jālieto sejas maska. Tas mazina risku izplatīt vīrusu apkārtējai sabiedrībai," norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Arāja.

Taču atsevišķi "Mārsnēnu" centra darbinieki, kas dzīvo daudzdzīvokļu mājā tieši turpat iepretim, šo prasību ignorējot, novērojuši viņiem blakus dzīvojošie kaimiņi.

"Viņiem ir jālieto maskas vai respiratori, bet tos neesmu redzējusi. Esmu redzējusi, kā šie cilvēki pārvietojas, bet ne ar maskām vai respiratoriem. Varbūt tā ir tikai sakritība. Visvairāk esmu vīlusies cilvēku bezatbildībā. Divas nedēļas viņi neievēroja neko. Viņi daļēji par to ņirgājās," pastāstīja Mārsnēnu iedzīvotāja Madara.

Madara, kuras kāpņutelpu lieto arī "Mārsnēnu" darbinieki, tagad regulāri dezinficē kāpņu telpu.

Ar situāciju par notiekošo sociālās aprūpes centros daudzviet Latvijā neapmierinātību paudis Tiesībsarga birojs. Viņuprāt, pansionātu iemītnieki netiekot pietiekami pasargāti, jo saskatāmas problēmas ar iemītnieku pilnīgu izolāciju uz karantīnas laiku.

Video: "TV3 ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu