Lido! Vēsture notiek tagad! Ilgi gaidītais "SpaceX" pirmais pilotējamais lidojums kosmosā (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Sestdien, 30. maijā, pulksten 22.22 pēc Latvijas laika veiksmīgi sākās ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" pirmais pilotējamais lidojums kosmosā, nogādājot Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) divus amerikāņu astronautus Bobu Bēnkenu un Daglasu Hērliju.

Līdzīgi kā trešdien paredzētajā lidojumā, arī sestdien, 30. maijā, problēmas sagādāja laikapstākļi. Iespēja, ka lidojums notiks vēl neilgi pirms lidojuma bija 50 pret 50. 

Pulksten 21.08 situācija kļuva cerīga. 

Apmēram 12 minūtes pēc starta kosmosa kuģis "Crew Dragon" veiksmīgi atvienojās no nesējraķetes otrās pakāpes un ir ceļā uz SKS.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš notiekošo vēroja no Kenedija kosmosa centra, "SpaceX" startu raksturoja ar vārdiem:

"Tas ir neticami."

Lidojums bija paredzēts jau trešdien, 27. maijā, bet nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ tas pārcelts uz sestdienu, 30. maiju.

"Dzīvē ir ļoti daudz lietu, ko nevaram paredzēt. Laikapstākļi ir viena no tām. Nevajag tērēt eneŗģiju lietām, ko nevar ietekmēt. Jākoncentrējas uz svarīgo un, kad būs nākamā iespēja raķetes palaišanai, tas notiks," sacīja NASA astronaute Nikola Manna.

Plānots, ka galamērķi astronauti sasniegs pēc aptuveni 19 stundām. Viņi izmantos šo laiku, lai izmēģinātu sistēmas, kas atrodas raķetē, ieskaitot manuālo lidošanu. Tāpat viņiem vajadzēs pēc garās dienas izgulēties.

Uz Zemes viņi atgriezīsies pēc viena līdz četriem mēnešiem.

Tiešraide: "NASA TV"

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka ASV privātais uzņēmums "SpaceX" trešdien, 27. maijā, paredzēto lidojumu pārcēla nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ.

Par šādu lēmumu savā "Twitter" kontā paziņoja NASA administrators Džims Bridenstīns. NASA atzīmēja, ka prioritāte ir pasargāt savus astronautus, tādēļ pieņemts šāds lēmums.

Savukārt piektdien, 29. maijā, uzsprāga "SpaceX" raķetes prototips "SN4", taču tas neietekmē vēsturisko "SpaceX" raķetes palaišanu kosmosā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu