Tiešraide ⟩ "Crew Dragon" komanda sasniegusi SKS (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc teju 19 stundu lidojuma "Crew Dragon" komanda sasniegusi Starptautisko kosmosa staciju (SKS). Tiešraidē var novērot kosmosa kuģa savienošanos ar staciju, kā arī to, kā astronauti tiek uzņemti stacijā.

ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" kosmosa kuģis ar diviem amerikāņu astronautiem, kas sestdien startēja no Kenedija kosmosa centra Floridā, svētdien pēc 19 stundu lidojuma veiksmīgi saslēdzies ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Tiešraide: "Crew Dragon" komanda sasniegusi SKS

Saslēgšanās plkst. 17.22 pēc Latvijas laika notikusi automātiskajā režīmā. Apmēram stundas laikā pēc spiediena stabilizēšanās slūžu kamerā tiks atvērta lūka un astronauti Bobs Bēnkens un Daglass Hērlijs varēs ieiet Starptautiskajā kosmosa stacijā, kur viņiem paredzēts pavadīt aptuveni 110 dienas.

Tas ir pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV astronauti devušies uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģiem "Sojuz".

Pirmais "SpaceX" pilotējamais lidojums Vašingtonai ir būtisks divu iemeslu dēļ - pirmkārt, lai pārtrauktu NASA atkarību no Krievijas, un, otrkārt, lai gūtu ietekmi privātajā Zemes zemās orbītas tirgū, kas atvērts tūristiem un uzņēmējiem.

Sestdien, 30. maijā, pulksten 22.22 pēc Latvijas laika veiksmīgi sākās ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" pirmais pilotējamais lidojums kosmosā, nogādājot Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) divus amerikāņu astronautus Bobu Bēnkenu un Daglasu Hērliju.

Lidojums bija paredzēts jau trešdien, 27. maijā, bet nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ tas pārcelts uz sestdienu, 30. maiju.

"Dzīvē ir ļoti daudz lietu, ko nevaram paredzēt. Laikapstākļi ir viena no tām. Nevajag tērēt eneŗģiju lietām, ko nevar ietekmēt. Jākoncentrējas uz svarīgo un, kad būs nākamā iespēja raķetes palaišanai, tas notiks," sacīja NASA astronaute Nikola Manna.

Plānots, ka galamērķi astronauti sasniegs pēc aptuveni 19 stundām. Viņi izmantos šo laiku, lai izmēģinātu sistēmas, kas atrodas raķetē, ieskaitot manuālo lidošanu. Tāpat viņiem vajadzēs pēc garās dienas izgulēties.

Uz Zemes viņi atgriezīsies pēc viena līdz četriem mēnešiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu